De kloof overbrugd 2

Datum: 20-10-2010

De kloof overbrugd 2

Op zeven oktober vond alweer de derde bijeenkomst plaats van ‘De Kloof overbrugd’, dit keer louter met professionals. Net als in de vorige bijeenkomsten stond de vraag centraal hoe bestuurders en professionals kunnen samenwerken, hoe zij een gezamenlijke agenda kunnen maken en daar uitvoering aan geven. Medische professionals en gedragswetenschappers waren in deze bijeenkomst gelijk vertegenwoordigd. 7 Oktober was precies de dag dat de medisch specialisten zondagsdiensten draaiden, dus daar ging het eerste deel van de dialoog over. De beelden die professionals en bestuurders van elkaar kunnen hebben zijn soms extreem, bijvoorbeeld: bestuurders zijn boekhouders.

Binnen de peergroup bestaat de neiging om het beeld van de andere groep te stereotyperen en te cultiveren. Binnen de groep zijn er echter, zoals binnen elke groep, verschillen.
Er zit veel spanning in de regelgeving en de eenvormigheid die over de zorg uitgestort wordt, zo is de waarneming. Daardoor wordt er bijna automatisch een eenrichtingsverkeer ingebouwd. De regelgeving komt van buiten en de raad van bestuur moet het doorgeven. (In de vorige bijeenkomst werd hierover gezegd, dat hier juist een mogelijkheid ligt voor de bestuurder om vrijmoedig een vertaling te geven naar zijn eigen organisatie.)
In de medische discipline ligt een fundament waarbij verwijdering van het bestuur/management voor de hand ligt. In de medische opleiding is er (te) weinig aandacht voor reflecteren en abstraheren als competentie. Veel specialisten handelen vanuit passie en drive en zien zichzelf niet als een radar in het productieproces. Zij hebben een eigen missie en het is lastig als anderen daar invloed op uit oefenen. In de workshop werden uitingen gedaan dat de jongere generatie specialisten meer zicht heeft op wat er om het vakgebied heen gebeurt en eveneens duidelijke keuzes maakt tussen professie en privé.

Het interacting spheres model van Hanson dat ook in het boekje ‘De Kloof overbrugd’ beschreven staat, riep de nodige vragen op. Dat werd in de voorgaande workshops op eenzelfde wijze gepercipieerd. Met name de woorden die in de overlap tussen de domeinen gebruikt worden, suggereren conflict en een kloof. Bruikbaarder is het om te accepteren dat ieder zijn domein heeft en de overlap tussen de domeinen te benutten om gezamenlijk strategie te maken. Er is dan geen sprake van een kloof, maar van een gezonde spanning tussen de domeinen.

Een stelling die naar voren gebracht werd tijdens de bijeenkomst was: ‘Bestuurders en professionals bouwen beiden wel bruggen maar lopen er niet overheen’. De wens bestaat vaak wel om aansluiting te maken, maar er zijn mechanismen die zorgen dat het blijft zoals het is. Bijvoorbeeld een ‘mechanisme’ als vertrouwen of onduidelijkheid in leiderschap. En dan gaat het niet alleen over vertrouwen tussen de professionals en bestuurder/management, maar ook binnen de groep zelf. Wie mag van de groep de brug oversteken? Wie geniet daarvoor het vertrouwen van de groep? Is er leiderschap? Wordt leiderschap toegestaan? Vragen die essentieel zijn en waar professionals en bestuurder een antwoord op moeten zien te vinden wil men elkaar uiteindelijk op de brug ontmoeten.

Meer weten over de visie, diensten, werkwijze of mensen van C3?

C3 adviseurs en managers
Kromme Nieuwegracht 13
3512 HC Utrecht
T: 06-835 83 444
E: c3@c3am.nl