Doctor Elsbeth Reitsma

Datum: 09-12-2014

Doctor Elsbeth Reitsma

Gisteren 8 december 2014 is onze collega Elsbeth Reitsma aan de Vrije Universiteit gepromoveerd tot doctor bij de Faculteit der Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde. Promotoren waren Leon de Caluwé, Paul Jansen en Jaap Boonstra.

Tien jaar onderzoek van Elsbeth leidde tot het indrukwekkende proefschrift ‘Adviseurs aan de slag, Professioneel Handelen in het Organisatieadvieswerk’. In haar dissertatie heeft Elsbeth onderzocht wat werkbare veranderaanpakken zijn, wat noodzakelijke competenties van organisatieadviseurs zijn en hoe de interactie tussen klant en adviseur plaatsvindt. Uit de drie onderzoeken haalt Elsbeth algemene lijnen voor verdere professionalisering van het adviesvak.

De promotiecommissie was vol lof over de kwaliteit en gedegenheid van het proefschrift. Enkele leden van de commissie stelden -net als de OOA vorige week- dat deze dissertatie een belangrijke bijdrage is aan de ontwikkeling van de professionalisering van het organisatieadviesvak.

promotie Elsbeth

Die lof en bewondering weerhielden de commissieleden er niet van om kritische en ingewikkelde vragen te stellen. Die vragen waren voor Elsbeth geen enkel probleem, integendeel. Iedere vraag gaf haar de gelegenheid om vol vuur en passie te vertellen over het organisatieadviesvak en haar motivatie om dat te onderzoeken. Uiteraard kon Elsbeth vragen over de inhoud van haar onderzoek moeiteloos beantwoorden.

De commissieleden stelden echter ook nogal wat vragen, die niet over de dissertatie gingen maar over de ontwikkeling van het organisatieadvieswerk en de visie van Elsbeth daarop. Dat gaf Elsbeth de gelegenheid om bevlogen te vertellen over haar kijk op professionele ontwikkeling van het organisatieadviesvak en wat adviseurs en wetenschappers kunnen doen om die professionaliteit verder te ontwikkelen.

Nadat het ‘hora est’ had geklonken besliste de promotiecommissie snel dat aan Elsbeth Wendelina Reitsma de doctorstitel werd verleend en mocht zij haar handtekening in het lijvige doctorenboek van de VU zetten. Toen mocht ook het onderste knoopje van het vestje van haar rokkostuum dicht, want alleen gepromoveerden mogen alle drie de knoopjes van het vest sluiten.

We zijn trots op Elsbeth als kersverse doctor, maar nog meer vanwege haar bijdrage aan ons vak en haar voortdurende drijfkracht om in opdrachten, binnen C3 en maatschappelijk te zorgen dat er goed organisatieadvies geleverd wordt en dat het organisatieadvieswerk zich ontwikkelt tot een echt vak met hoge standaarden en evidence based interventies. We werken daar graag op alle mogelijke manieren aan mee.

Cover Proefschrift ER

Voor Elsbeth is de promotie geen eindpunt, maar de start van verdere ontwikkeling. Ze heeft allerlei ideeën voor publicaties en voor verder wetenschappelijk onderzoek. Haar proefschrift heet niet voor niets ‘Adviseurs aan de slag’ deel 1. Nu zijn de bijlagen deel 2, maar er komen zeker andere delen 2 en 3 in andere publicaties dan een dissertatie. U zult de komende jaren nog veel van Elsbeth horen als het gaat om professionalisering van het adviesvak.

Leve doctor Elsbeth Reitsma.

Laat een reactie achter