Even voorstellen

Datum: 13-10-2014

Even voorstellen

Voordat straks zomaar een eerste blog uit de lucht komt vallen, wil ik mij hier graag even voorstellen als nieuwe C3-er. Anders dan een uiteenzetting van wat ik zoal gedaan heb, geef ik u graag inzicht in mijn beweegredenen daarachter. Dat leest weer eens even wat anders hoop ik.

Complexiteit

Van achtergrond ben ik apotheker. Ik had nooit de intentie om openbaar apotheker te worden. De brede scope van de studie farmacie sprak mij echter aan, de raakvlakken tussen zorg en chemie, tussen analyse en bedrijfsvoering. De zorg trok mij aan, niet zozeer individuele patiëntenzorg, maar vooral het macro-niveau en de complexiteit.

Zorg

Die complexiteit is nog steeds wat mij aan de zorg fascineert. De Nederlandse zorg, hoe die is georganiseerd en gefinancierd; ik verdiep mij daar graag in. Aan de ene kant mogen we trots zijn op onze zorg, aan de andere kant mogen we terecht kritisch zijn op wat er gebeurt. Kosteneffectiviteit en doelmatigheid is daarbij mijn eigen interessegebied. Hoe kunnen we de gezondheidswinsten kwantificeren die wij uit verschillende zorginterventies halen? En die afzetten tegen de kosten? De term QALY resoneert steeds meer, ook hier in Nederland. Moeten we als maatschappij grenzen stellen aan wat wij willen betalen voor een bepaalde hoeveelheid gezondheidswinst? Of moeten we dat niet willen? Dit houd mij bezig en veel van mijn werk in de afgelopen tien jaar heeft hiermee te maken gehad. Vooral op de echte innovaties die ik heb geholpen beschikbaar te krijgen voor patiënten, kijk ik met voldoening terug.

Leren, willen weten en kennis delen

Toen ik werkzaam was in het bedrijfsleven begon ik mij af te vragen hoe mijn werkzaamheden en inspanningen, zich nu verhielden tot de hele organisatie. Ik besloot een MBA opleiding te gaan doen. Ik kijk ook daar nog steeds met plezier en tevredenheid op terug. Het boeide mij, ik ontwikkelde een andere kijk op zaken. Weer enige tijd later kwam ik steeds vaker tot de conclusie dat in de maatschappij, dus ook in de zorg, al ons handelen een juridische basis heeft. Ook dit wekte mijn interesse, en ik besloot aan een bachelor opleiding rechten te gaan volgen, ik wilde deze invalshoek ook kennen. Ook hiervan heb ik zeker geen spijt.

In de afgelopen jaren heb ik talrijke opleidingen mogen verzorgen aan zorgverleners, studenten en zorgverzekeraars, over zorgfinanciering en gezondheidseconomie. Het op deze manier delen van kennis doet mij goed, ik wil niets ‘bij mij houden’. Ook houdt het mij scherp op de inhoud, elke keer zorg ik dat ik de laatste inzichten heb.

Bij C3

Na enige tijd als zelfstandig adviseur veelal werkzaam geweest te zijn voor leveranciers in de zorg, wil ik mijn aandacht ook richten op de zorgverleners en de instellingen waarin zij opereren. Bij C3 zie ik die mogelijkheid, het is brengen en halen; nieuwe kennis en ervaring opdoen en bestaande kennis en ervaringen inbrengen.

Laat een reactie achter