Geraakt? Blijf bij wat je drijft en wat je energie geeft.

Datum: 10-08-2012

Geraakt? Blijf bij wat je drijft en wat je energie geeft.

Wat je raakt in je werk, daar haal je energie uit. Dat is waarvoor je het doet. Hoe kom je daar aan en hoe houd je dat vast. Niet even maar jaar in jaar uit

Dat hield me bezig tijdens het gesprek wat ik afgelopen week had, met een bestuurder die na vele jaren afscheid van zijn zorgorganisatie heeft genomen. Hij zat nog volop na te genieten van het mooie afscheidsfeest dat men voor hem geregeld had. Vol trots op zijn organisatie, waar het goed gaat met de medewerkers en waar de cliënten tevreden zijn over de zorg die ze ontvangen. De zorginstelling staat er prima voor met een goede solvabiliteit; uitstekende kwaliteitsscores en een laag ziekteverzuimcijfer.
Ik vroeg me af hoe hij dat voor elkaar gekregen had, wat moet je doen om dat te bereiken?

En zoals altijd is hij daar heel duidelijk over: “Zorg dat het goed gaat met je medewerkers, dat ze hun werk goed kunnen doen en daar blij over zijn. Dan gaat het ook goed met de cliënten en zijn die tevreden over de zorg.”
Nu hij na 23 jaar afscheid van zijn organisatie neemt, blijkt dit duidelijke en ogenschijnlijk eenvoudige motto gewerkt te hebben en de sleutel te zijn van zijn succes.

Hij geeft me een boekje mee dat is uitgereikt tijdens zijn afscheid met de titel “Geraakt, verhalen uit het hart” [1] . Een boekje met mooie verhalen die de betrokkenheid van de medewerkers bij de zorg en de cliënten laat zien. Laat zien wat hun elke dag weer drijft. Mooie ontroerende teksten, die mij raken en me weer bij de kernwaarden van de zorg brengen. Opnieuw wordt mij duidelijk hoe belangrijk het is om geraakt te worden door hetgeen jouw werk, jouw handelen voor de ander, de cliënt of je collega betekent. Daar doen we het voor, alle dagen weer. En daarin ligt ook het antwoord waarom de bestuurder na zoveel jaren nog zo betrokken is. Nog steeds wordt hij geraakt door de betekenis die zijn werk en zijn handelen voor hen allen heeft en haalt hij daar de energie uit.

En dat is niet altijd eenvoudig. Grote complexe vraagstukken, maar ook de beslomeringen van alle dag, kleine en grotere ergernissen trekken je weg bij deze kernwaarde en maken dat we ons druk gaan maken over van alles en nog wat. En dan kun je wel een steuntje gebruiken om daar weer bij terug te komen, met de voeten op de aarde en dicht bij je gevoel, zodat je opnieuw geraakt kunt worden.

Voor mij was dat deze ontmoeting. Zijn blijdschap en het boekje met de mooie teksten. Soms is dat al voldoende. Maar het kan ook met een goed tweegesprek met een collega,of misschien ook wel door een coach te zoeken of in een workshop of anderszins te reflecteren op je eigen handelen? Daar zit voor u ook vast zo’n juweeltje tussen, waardoor je geraakt wordt en de draad weer helemaal te pakken hebt.

[1] Woonzorgconcern IJsselheem (2012) Geraakt, verhalen uit het hart, Kampen.

Laat een reactie achter