Grasmaaiers, autoafhankelijke samenleving en huishoudelijke apparaten

Datum: 24-04-2011

Grasmaaiers, autoafhankelijke samenleving en huishoudelijke apparaten

Afgelopen vrijdag hebben mijn man en ik een nieuwe grasmaaier gekocht. Wij wilden eigenlijk een handmaaier hebben, maar we ontdekten al snel dat handmaaiers een uitstervend ras zijn. De winkels, die wij bezochten, hadden een uitgebreid assortiment elektrische grasmaaiers. De handmaaiers waren echter schaars, hier en daar stond er nog een enkeling. Uiteindelijk zijn mijn man en ik maar overstag gegaan en hebben we een elektrische grasmaaier aangeschaft.

Zaterdag las ik in de Volkskrant een artikel over de autoafhankelijke samenleving. Volgens onderzoeker Hans Jeekel zijn wij volkomen onthand zonder auto. Zonder auto zouden wij alle dingen, die wij nu op een dag doen, niet voor elkaar krijgen. Als voorbeeld noemt hij Vinex wijken. Deze wijken zijn zo ingericht dat je makkelijk bij de dichtstbijzijnde stad kunt komen. Als je echter naar een andere stad wilt, moet je wel over een auto beschikken om daar met een redelijke reistijd te komen.

Dit zijn slechts twee voorbeelden, die illustreren hoe het gebruik van allerlei gemechaniseerde hulpmiddelen steeds gewoner wordt. En dat de maatschappij daar steeds meer op ingesteld raakt. Des te verbazender is het dat dergelijke hulpmiddelen in de zorg nog geen gemeengoed zijn. Waar blijft de automatische beddenopmaker of de patientenvervoerrail? Zou het niet handig zijn als iedere bezoeker een routekaartje op maat krijgt?

Hetzelfde valt mij op bij huishoudelijke taken. Waarom is er geen elektrische vloerdweiler of een automatische strijkmachine? Waar blijft de automatische wc schoonmaker? Liever nog had ik een robot, die mijn hele huis schoon houdt. Dergelijke uitvindingen zijn blijkbaar heel lastig om te doen. Soms denk ik wel eens dat dergelijke uitvindingen minder prioriteit hebben, omdat huishoudelijk werk veelal door vrouwen wordt gedaan. Meer waarschijnlijk is dat het om zulke complexe handelingen gaat, dat het heel moeilijk is om daarvoor een apparaat te ontwikkelen.

Laat een reactie achter