Nederlandse gezondheidszorg is niet duur maar kostbaar

Datum: 22-01-2017

Nederlandse gezondheidszorg is niet duur maar kostbaar

Laatst was het weer zo ver. In een artikel staat plompverloren de zin ‘de Nederlandse gezondheidszorg is duur’, waarna de auteur zonder enige toelichting doorgaat met zijn betoog dat niet over geld gaat. Het is langzamerhand een soort mantra dat de zorg in Nederland ‘duur’ is. Meestal wordt dan bedoeld dat de zorg veel geld kost. Dat is iets anders dan ‘duur’.

‘Duur’ betekent volgens mij dat iets veel meer geld kost dan het objectief of in de beleving van de koper waard is. Zo zal een gewone wijndrinker van wijnen onder de € 10 een Chateau Petrus (een bijzondere Bordeaux) van € 3.000 extreem duur vinden, terwijl de liefhebber of verzamelaar het er graag voor over heeft. Toch heb je zowel voor een tientje als voor drie mille 750 cl rode wijn in een fles, terwijl je bij de dure wijn vanwege bezinksel niet eens de hele fles leeg kunt drinken.
Voor mij zou het genot van een fles van drie mille ook niet opwegen tegen de prijs, dus vind ik Chateau Petrus ‘duur’ (ook al omdat ik liever Italiaanse wijnen drink).

Is de Nederlandse gezondheidszorg nu ‘duur’ in de betekenis van de prijs van een fles Chateau Petrus of kost ze veel geld, maar is ze dat geld waard. Volgens mij dat laatste. Zeker volgens objectieve (Buitenlandse) maatstaven hebben we uitstekende zorg in Nederland. In de ongeveer 90 miljard die we aan zorg uitgeven zit meer maatschappelijke dienstverlening en zorg voor kwetsbaren opgenomen dan in andere landen. De zorg in Nederland is dus volgens mij niet duur, maar kost veel geld, dat is wat anders.

Iets wat veel geld kost is letterlijk ‘kostbaar’. De Nederlandse gezondheidszorg is ook in de andere betekenis van het woord ‘kostbaar’. Zij is voor de burger van grote waarde en verdient het om gekoesterd te worden. Wij hebben een gezondheidszorgsysteem dat basaal goed in elkaar zit en waar veel mensen goede zorg krijgen, verleend door meestal goed opgeleide en gemotiveerde professionals. Het is mooi dat ex-politicus Wouter Bos in een interview in het FD van 21 januari 2017 constateert dat werken in de zorg voor hem een verademing is omdat iedereen zo gemotiveerd bezig is mensen beter te maken. In het bedrijfsleven en bij overheid en politiek had Bos die motivatie minder gezien. Misschien dat de ‘zorgzeuren’ in de Tweede Kamer eens moeten ophouden met hun verontwaardiging en met het bedenken van plannen om het systeem op zijn kop te zetten en eens met Bos moeten gaan praten.

Natuurlijk moeten we proberen de kosten van de gezondheidszorg in de hand te houden en natuurlijk kan er nog veel verbeterd worden. Maar laten we eens ophouden te doen of de zorg duur en slecht is. Laten we de gezondheidszorg in Nederland koesteren als kostbaar in plaats van duur en er alles aan doen om dit kostbare bezit in goede staat te houden en op waarde te schatten.

1 reactie

  1. […] Hans Hoek heeft geblogd. Lees hier de blog. […]

Laat een reactie achter