Ontwikkeling van de geriatrische revalidatie
Datum: 10-05-2012
Ontwikkeling van de geriatrische revalidatie
In 2013 wordt de geriatrische revalidatie op een andere wijze gefinancierd. De financiering gaat van ZZP-financiering uit de AWBZ, naar de ziektekostenverzekering. Wat betekent dit allemaal?
Om te beginnen eerst de logica van deze verandering. Ik vind het wel logisch. De AWBZ is in de jaren zestig opgericht om onverzekerbare risico’s te ondervangen. In de halve eeuw die volgde, zijn er veel zaken onder de AWBZ gebracht waarvan we nu denken dat die er niet in horen. Bovendien dreigt de AWBZ onbetaalbaar te worden, dus wordt het pakket van mogelijke aanspraken verminderd. De geriatrische revalidatie is er voor ouderen die te maken krijgen met bijvoorbeeld een CVA of een orthopedisch ongemak zoals een nieuwe heup. Grofweg wordt de revalidatie verdeeld in twee groepen, neurologie en orthopedie. De meeste mensen op deze afdelingen worden opgenomen via het ziekenhuis. Daar staan zij onder behandeling van de betreffende specialist. Omdat de opname in een ziekenhuis zo kort mogelijk is, wordt zo snel mogelijk doorverwezen naar een verpleeghuis. Het verpleeghuis maakt dus deel uit van een keten van voorzieningen. Een groot deel van de cliënten gaat weer naar huis. Een ander deel blijft langer dan voorzien op de revalidatie, of stroomt door naar een andere afdeling binnen het verpleeghuis omdat er sprake is van bijkomende problemen (co morbiditeit). Preciezere cijfers over de co morbiditeit zijn nuttig omdat je dan beter weet wat de slagingskans is om weer gewoon thuis te kunnen functioneren. Bovendien komt de vraag ook naar voren of het soms niet beter is om iemand direct ambulant thuis te behandelen en te revalideren.
Ik verwacht dat de financiering de belangrijkste driver voor verandering zal zijn. Als er straks sprake is van een fixed price voor een bepaalde DBC, dan wordt het belang groot om iemand een zo kort mogelijk traject aan te bieden, dat ook nog state of the art is. Nu bestaat de perverse prikkel van een hoge dagprijs. Het is dus een kwestie van tijd dat er betere revalidatieprogramma’s zullen komen, die totaal gericht zijn op het behalen van snel en goed resultaat. Een mogelijke uitkomst van dit proces is horizontale samenwerking tussen diverse instellingen. Het is niet te verwachten dat dit tot een fusiegolf zal leiden. Dat is ook niet nuttig. Het is wel mogelijk dat er franchise-achtige formules ontstaan, waarbij de werkprocessen in een hoge mate gestandaardiseerd zijn.
Ik ben benieuwd of anderen deze ontwikkeling ook zo zien.