Processen rond mantelzorg en zorgtechnologie

Datum: 27-03-2017

Processen rond mantelzorg en zorgtechnologie

Gisteren organiseerde C3 een meeting of minds, “MoeD of MoeT, het denken over nieuwe zorgorganisaties”. Er stonden twee thema’s op de agenda, namelijk de rol van de cliënt en zijn mantelzorgers en de invloed van nieuwe technologie. Tijdens de bespreking van deze thema’s ontstonden er processen binnen de groep, die ik vaker zie optreden. Het overkomt ons als C3-ers zelf ook als deze onderwerpen op de agenda staan. 

Als het over mantelzorgers gaat komen er in no time persoonlijke voorbeelden op tafel en wordt de discussie op basis van deze voorbeelden gevoerd. Blijkbaar raakt het onderwerp mantelzorg ons en hebben we er allemaal persoonlijke ervaring mee. Blijkbaar hebben we de behoefte, ik ook, om deze voorbeelden te vertellen. Het is moeilijk om het gesprek op een wat abstracter en algemener niveau te voeren. 

Als de invloed van technologische ontwikkelingen op de zorg wordt besproken, gebeurt er iets anders in de groep. De groep wordt onrustig en de sfeer wordt een beetje lacherig. Er ontstaan tegenstellingen, want een deel van de groep is ervan overtuigd dat de technologische ontwikkelingen de zorg op zijn kop zal zetten. Volgens een ander deel van de groep loopt dat zo’n vaart niet en zal nieuwe technologie geleidelijk aan zijn weg vinden binnen de zorg. Over het algemeen komen beide groepen niet tot elkaar. 

Ik weet niet zo goed hoe het komt dat deze processen steeds weer optreden. Ik denk wel dat het zinvol is om dat uit te zoeken. Het benoemen van deze processen en het uitpluizen daarvan, geeft ons mogelijk zicht op onderliggende, nu nog onbewuste, gevoelens en ideeën. En die kunnen ons weer verder helpen in het denken over de rol van cliënten en mantelzorgers in de zorg en over nieuwe zorgtechnologie.

Laat een reactie achter