Samenleving 3.0

Datum: 30-09-2016

Samenleving 3.0

Hoe ziet de samenleving 3.0 er uit? Het korte antwoord is dat ik het niet weet.

Toch ben ik er van overtuigd dat er een fundamentele verandering gaande is in onze maatschappij. Dat we onderweg zijn naar een samenleving 3.0. Of, meer waarschijnlijk in historisch perspectief, een samenleving 1000.0. Ik kan het ruiken en voelen. Ik zie het bij mijn kinderen, in mijn opdrachten en in de wijze waarop maatschappelijke veranderingen tot stand komen. Ik merk het aan mijn eigen gedrag.

Ik word in mijn overtuiging gesterkt door Jan Rotmans. Hij is hoogleraar transitiekunde en onderzocht wat de kenmerken zijn van fundamentele maatschappelijke transities. Op basis van zijn onderzoek stelt hij dat we niet in een tijdperk van verandering leven, maar in een verandering van tijdperk. Rotmans geeft aan welke ontwikkelingen hij daarbij signaleert, namelijk:

samenleving-3-0

Uit deze ontwikkelingen verschijnen de contouren van de samenleving 3.0. Hoe het er precies uit gaat zien? Ik denk dat niemand dat weet. Wel weet ik dat ik het heel boeiend vind om zo’n maatschappelijke transitie mee te maken. En dat ik hem met open vizier tegemoet wil treden.

 

Laat een reactie achter