Samenwerken in Spoedzorg: aan de slag met oneigenlijk gebruik
Collega Anne-Marie de Vries is zowel SEH-arts als organisatieadviseur. In die eerste hoedanigheid sprak ze op het Zorgvisie Congres over Acute zorg op 3 april jl. in Utrecht. Haar boodschap: de spoedeisende hulp (SEH) wordt in het systeem van acute zorg gebruikt als ‘7-Eleven’- winkel waar je voor van alles en nog wat dag en nacht terecht kunt. Die mentaliteit zorgt voor ‘crowding’ – capaciteitsproblemen op de SEH met nare gevolgen voor patiënten, familie en zorgverleners.
Stop met doorhollen
Anne-Marie heeft legio voorbeelden van oneigenlijk gebruik van de SEH, waarbij de patiënt als het ware een postpakketje wordt, dat verkeerd bezorgd voor je deur staat met de boodschap ‘red je er maar mee’. Dat kan anders. En daar komt Anne-Marie als organisatieadviseur in beeld: lineaire, oorzaak-gevolg aanpakken gericht op spoedzorg-logistiek hebben tot op heden tot onvoldoende resultaat geleid. Anne-Marie pleit ervoor in het systeem van spoedszorg de aanpak ‘kleiner’ te maken en met betrokkenen in en om het ziekenhuis aan de slag te gaan om delen van het patroon te onderkennen dat crowding oplevert. Niet met elkaar doorhollen dus maar kleine stapjes zetten. En dat is niet in een keer klaar. Er zullen meerdere kleine stapjes zijn, waarbij het patroon wordt geëvalueerd en tot het volgende stapje leidt.
Adaptive action cycle
Die stapjes noemt Anne-Marie de ‘adaptive action cyclus’:
- What? Wat weet ik? Zie ik? Hoor ik?
- So what? Wat betekent dat ?
- Now what? Wat kan mijn eerste wijze actie zijn?
Deze manier van werken is gebaseerd op Human System Dynamics, een natuurwetenschappelijke systeembenadering. Als het aan Anne-Marie ligt worden de capaciteitsproblemen op een SEH niet afgedaan als een probleem dat met een ‘oorzaak-gevolg’ benadering te vangen is. De complexiteit van het spoedzorgsysteem heeft dat al lang bewezen. Het doorlopen van meerdere cycli ‘what, so what en now what?’ geeft een andere kijk op de samenwerking in de spoedzorg. En als het aan Anne-Marie ligt, zorgen alle betrokkenen rond de SEH op dat punt voor een paradigmashift.