Tussen pragmatiek en methodiek

Datum: 29-07-2011

Tussen pragmatiek en methodiek

Als je directeur of bestuurder in de zorg bent, dan neem je dagelijks beslissingen over allerlei zaken. Je wordt beoordeeld op je beslisvaardigheid. Vaak kun je beter een beslissing nemen, dan geen beslissing.
Deze beslissingen worden vaak genomen volgens het principe van bounded rationality. Met de gegevens en alternatieven die op dat moment het meest opportuun lijken wordt de beslissing genomen. Er zijn allerlei soorten beslissingen die alle een verschillende impact hebben op de organisatie, lichte en zware beslissingen. De wijze waarop de beslissingen genomen worden, zeggen veel over de persoon die ze neemt. Ze zeggen iets over de opvattingen van deze persoon en over het geloof hoe je dingen kunt bereiken in een organisatie.

Ik denk dat de beslissnelheid toegenomen is binnen de gezondheidszorg. Dat heeft te maken met de hoeveelheid beslissingen die op directeuren afkomen en met de complexiteit van de dossiers. Er moet gewoon ook veel besloten worden. Het blijft echter wel de vraag of de toenemende snelheid en besluitvaardigheid niet ten koste gaat van de kwaliteit en de samenhang van de beslissingen. Kunnen de complexe processen zoals ze op dit moment spelen in de gezondheidszorg wel op de huidige manier gemanaged worden? Zou er niet meer methodiek in de beslisprocessen gebracht moeten worden en zou dat niet tot betere resultaten leiden?

 

Laat een reactie achter