Verplichte lesstof voor governance opleidingen

Datum: 10-01-2016

Verplichte lesstof voor governance opleidingen

In het FD van 9 februari 2016 geven Frederik van Beuningen en Aleida Kruize een interview. Zij hebben jarenlang de leiding gehad van investeringsbedrijf Teslin en ze vertellen over hun ervaringen. Dit interview zou wat mij betreft verplichte kost moeten zijn in governance opleidingen. Kruize en Van Beuningen laten veel zien over de menselijke zwakheid bij het leiden van bedrijven en waar dat toe leidt. Het laat ook zien waar governance echt over gaat, namelijk dat mensen eigenlijk te zwak zijn en aan te veel verleidingen bloot staan om een bedrijf langdurig goed te leiden. Ik haal een paar dingen uit het interview.

De auto
Kruize vindt dat een bestuurder zelf mag uitmaken of hij een Porsche rijdt. Van Beuningen vindt dat een teken dat de bestuurder met andere dingen bezig is dan het bedrijf goed te leiden en waarde toe te voegen.

Het kantoor en de wijnkelder
Ze herinneren zich uit hun begintijd een ceo die samen met de cfo van het kantoor boven de fabriek verhuisde naar een glanzend kantoorpand. Er werden dienstreizen georganiseerd langs een plek, waar je mooi kon vissen. Er was een wijnkelder van de zaak en de vrouw van de ceo reed in een auto van de zaak. De twee zouden dat nu niet meer accepteren en het is voor hen reden om dicht op de beleggingen te zitten.

Waardecreatie
Van Beuningen en Kruize signaleren het probleem dat de organisatie te veel geld over heeft en dan maar overnames gaat doen. Zij vinden als belegger dat overtollig geld naar de aandeelhouders moet gaan, maar daar kun je een hele discussie over voeren. De constatering is dat het bestuur niet in staat is tot extra waardecreatie in de onderneming. Ook signaleren ze het omgekeerde. De onderneming levert te weinig op tot private equity zich ermee bemoeit. Dan kan de directie ineens wel waarde creëren, wat eerst niet lukte.

Macht
De beleggers signaleren dat het vaak om macht gaat, maar dat dit niet benoemd mag worden. Ze noemen voorbeelden van een bestuurder die geen tijd had om met beleggers te praten, weghouden van de cfo voor de RvC, Zonnekoning- gedrag van de ceo en de AVA niet serieus nemen.

Old boys network
Van Beuningen noemt over een RvC de anekdote dat bij de overlijdensadvertentie bleek dat vier van de vijf commissarissen uit dezelfde jaarclub kwamen.

Duidelijke voorbeelden waaruit je kunt leren voor governance van alle sectoren. Het is nu op veel punten beter dan 25 jaar geleden toen Kruize en Van Beuningen begonnen, maar alle onderwerpen spelen nog steeds in meer of mindere mate. En niet alleen bij beursgenoteerde ondernemingen.
Een interview om goed te bewaren en als lesstof te gebruiken.

Laat een reactie achter