Verwijst u de cliënt of de vraag?

Datum: 22-01-2011

Verwijst u de cliënt of de vraag?

Cliënten worden heel vaak doorverwezen. Een huisarts verwijst de cliënt naar een specialist, deze laat een foto maken, vraagt een consult bij een collega specialist, en adviseert de cliënt vervolgens om naar een fysiotherapeut te gaan. Of het WMO-loket van gemeente X verwijst een cliënt naar het maatschappelijk werk en de maatschappelijk werker acht verdere psychiatrische diagnostiek nodig. Zij stuurt de cliënt naar de huisarts om een verwijsbrief te vragen naar de GGZ. Tegelijkertijd vraagt het maatschappelijk werk een indicatie voor thuiszorg bij het CIZ aan.

Al die verwijzingen lopen niet altijd goed. Het komt helaas geregeld voor dat de cliënt door de bomen het bos niet meer ziet. De cliënt weet niet goed wie waarover gaat en wie welke vragen kan beantwoorden. Of, erger nog, er gaat ergens in het proces iets mis en de cliënt hoort niets meer.

Ook hulpverleners zien vaak door de bomen het bos niet meer. Voor hen is niet altijd duidelijk wat het doel is van de verwijzing. Het zou al schelen als de verwijzer aangeeft of hij een vraag beantwoord wil hebben of dat hij de cliënt doorverwijst. Het zou nog beter zijn als dit standaard op elke verwijsbrief wordt aangegeven, zodat ook de cliënt weet wat de bedoeling is. Eigenlijk is het een hele simpele vraag, die bij elke verwijzing zowel voor de verwijzer als voor de ontvanger als voor de cliënt beantwoord moet worden: Verwijst u de cliënt of verwijst u de vraag?

Laat een reactie achter