Vuilnis

Datum: 06-09-2016

Vuilnis

Vorig jaar ben ik verhuisd. In mijn oude woonplaats hadden we voor ons afval een grijze en een groene ton. Groen afval moest in de groene ton en het overige afval in de grijze ton. De ene week zetten we de grijze ton aan de straat en werd deze geleegd, de andere week was de groene ton aan de beurt. Oud papier en glas brachten we zelf naar containers.

De gemeente waar ik nu woon heeft het anders geregeld. Op de hoek van de straat staat een container voor vuilniszakken en een container voor oud papier. De container voor het oud papier is vrij toegankelijk, voor de vuilniszakkencontainer heb je een pasje nodig. Dit systeem bevalt goed. Je kunt een volle vuilniszak of ander groot afval meteen weggooien. Ook hoef je niet in de gaten te houden wanneer de vuilnisman komt.

Er is echter een maar. De vuilniszakkencontainer heeft een sensor, die aangeeft wanneer de container vol is. Dan komt er een vuilniswagen om de container te legen. Maar deze vuilniswagen komt niet in het weekend. Dit heeft tot gevolg dat mensen in het weekend, als de container vol is, hun vuilniszakken naast de container zetten. Deze vuilniszakken worden open geknaagd en zo ontstaat er een flinke troep op straat. Onlangs kregen we een brief van de gemeente met het verzoek om geen vuilniszakken meer naast de container te zetten, als deze vol is, en de vuilniszak weer mee terug naar huis te nemen. Ik denk dat dat niet gaat werken. Waar moeten mensen hun volle vuilniszak bewaren? Bovendien is mijn ervaring dat je juist in het weekend veel afval hebt. Dat is immers de tijd om te klussen, schoon te maken en op te ruimen.

Ik vind het een systeemfout. Het is klantvriendelijk en waarschijnlijk ook efficiënt om de vuilnisophaal op maat te organiseren. Maar het kan toch niet zo zijn dat het systeem in het weekend niet werkt. Dan is het proces naar mijn idee niet goed doordacht en hapert het. De gemeente heeft nu aan de gebruiker gevraagd om zich aan het systeem aan te passen.

De moraal van dit verhaal? Denk van tevoren nieuwe processen goed door, ook hoe het proces ’s avonds en in het weekend verloopt. En als je ervoor kiest om op maat te werken, zorg er dan voor dat je ook echt op maat kunt werken.

Laat een reactie achter