Weblog Organisatieonderzoek

Datum: 27-02-2012

Weblog Organisatieonderzoek

De laatste jaren hebben we veel verzoeken gekregen om in een organisatie onderzoek te doen. Soms was dat onderzoek bedoeld om te kijken wat de oorzaak van een probleem is. Andere keren was het onderzoek bedoeld als nulmeting voor de start van een organisatieverandering. Ook voeren we onderzoeken uit over het verloop van projecten om daar, voor de toekomst, uit te leren.

Een aantal C3’ers is wetenschappelijk georiënteerd. Dus hebben we ons steeds meer gebogen over de methodologie van dit soort onderzoeken. Hoe pak je het onderzoek aan? Welke waarborgen vraag je en geef je? Hoe schep je voldoende veiligheid? Hoe rapporteer je en aan wie? Wat doe je als de opdrachtgever onderdeel van het probleem is? Welke integriteiteisen stel je aan jezelf als onderzoeker? Hoe voorkom je dat je vooringenomen bent of halverwege al een oordeel hebt, waardoor je niet meer toegankelijk bent voor nieuwe informatie? Hoe zorg je dat het onderzoek een positieve bijdrage aan de toekomst is en geen afrekening met het verleden?

Omdat we vaak dit soort opdrachten doen en omdat onze methodologie inmiddels stevig in elkaar zit (vinden we zelf), wordt het tijd om van organisatieonderzoek een herkenbare dienst te maken, die we duidelijk zichtbaar aanbieden.

Op onze website vindt u een beschrijving van de wijze, waarop C3 onderzoek doet. Wilt u iets weten over een onderzoek in uw organisatie, neem dan contact op met Hans Hoek: h.hoek@c3am.nl of Eveline Kroezen: e.kroezen@c3am.nl.

Laat een reactie achter