VWS schendt privacy van 800.000 burgers

Datum: 28-04-2014

VWS schendt privacy van 800.000 burgers

Zorgvisie berichtte vorige week dat VWS van plan is om in juli alle 800.000 mensen, die AWBZ-zorg ontvangen een brief te sturen om de overdracht van gegevens van het zorgkantoor naar de gemeente of de zorgverzekeraar aan te kondigen. Je kunt bezwaar maken tegen deze overdracht. Zorgvisie meldt fijntjes dat ‘het veld’ zich voorbereid op veel vragen over de brief.

Dit kan helemaal niet. Hoe komt VWS aan de gegevens van die 800.000 mensen? Zij hebben geen relatie met VWS, dus VWS mag volgens mij uit privacyoverwegingen helemaal niet over deze gegevens beschikken. Dat roept de vraag op wie deze naar VWS ‘gelekt’ heeft?.

Er zijn drie partijen die over de gegevens van AWBZ-gebruikers beschikken: de zorgkantoren, de zorgaanbieders en het CAK (Centraal Administratiekantoor), dat de eigen bijdragen int. Zorgkantoren en zorgaanbieders beschikken alleen over de gegevens van hun eigen klanten, dus niet van de hele groep van 800.000. Het CAK heeft die gegevens waarschijnlijk wel.

Heeft het CAK die gegevens aan VWS ter beschikking gesteld? Mag dat zomaar? Is aan alle 800.000 burgers afzonderlijk toestemming gevraagd voor die overdracht? Zo niet, dan is een klacht bij het College Bescherming Persoonsgegevens op zijn plaats.

Het zijn de zorgkantoren, die de gegevens willen overdragen, dus zij behoren de toestemming aan hun klanten te vragen en niemand anders. VWS kan en mag dat niet doen.

Het heeft wel iets van Kafka. VWS beschikt zonder toestemming over gegevens van 800.000 burgers en gebruikt die gegevens om hen toestemming te vragen voor een volgende gegevensoverdracht.

Big VWS is watching you?????

Laat een reactie achter