Management metaforen: asperge management

Datum: 20-05-2013

Management metaforen: asperge management

Een paar dagen geleden beschreef de Volkskrant hoe aspergekwekers erin slagen om steeds vroeger in het seizoen te leveren. Ze gebruiken plastic met een witte en een zwarte kant. Is warmte nodig, dan ligt de zwarte kant boven. Willen ze juist de zon tegenhouden, dan draaien ze het plastic om. Zo creëren ze een constant klimaat voor de asperges ‘zodat ze altijd warme voeten hebben en het hoofd koel’, zoals een van de kwekers zei. Ze gebruiken ook robots om het doek licht op te tillen als de aspergesnijders de rijpe exemplaren weg moeten snijden. Een asperge is rijp als hij boven de anderen uitgroeit en dreigt naar het zonlicht te reiken. Doet hij dat, dan wordt zijn kopje violet en dan is hij minder waard. De asperge wordt dus afgesneden voor hij zijn kop boven het maaiveld uitsteekt.

Ik zie daar een mooie metafoor voor management in. We kennen al de term ‘Champignon management’.
champignon management

Daarmee wordt bedoeld dat je de medewerkers in het donker en op de tocht laat staan en af en toe een bak stront over hen uitstort. U zult het niet willen geloven, maar anno 2013 zijn er nog steeds managers, die in deze aanpak geloven en deze toepassen.

Het verhaal uit de Volkskrant brengt me op de metafoor ‘Asperge management’. Je koestert je medewerkers en past maximaal de omstandigheden aan, zodat ze kunnen gedijen met de voeten warm en het hoofd koel. Voorwaarde is wel dat ze kleurloos blijven en zich langzaam ontwikkelen. Iemand die kleur krijgt en/of zijn kop boven het maaiveld uitsteekt, wordt onmiddellijk met een scherpe incisie verwijderd. Dat lijkt me een typisch Hollandse managementstijl. ‘Asperges à la Hollandaise’ (met ei, botersaus en ham) is dus eigenlijk dubbelop.

asperge management

Laat een reactie achter