Schippers meet met twee maten

Datum: 27-03-2013

Schippers meet met twee maten

Het ministerie van VWS beschikt over twee belangrijke eigen toezichthouders, de NZa en de IGZ. Recent heeft minister Schippers in de Tweede Kamer uitspraken gedaan over beide toezichthouders. Over de IGZ zei ze op 14 maart 2013 ‘De bezem gaat behoorlijk door de IGZ’. Op 26 maart spreekt ze haar tevredenheid uit over de NZa. De inhoud van haar beide brieven is echter deels hetzelfde: er is fors gereorganiseerd en het toezichtorgaan doet zijn werk inmiddels anders, dan wel gaat dat doen.
Waarom doet de NZa het dan goed en wordt er over de IGZ alleen negatief gesproken?

Het doet me een beetje denken aan een gezin, waarbij het ene kind het lievelingetje is en het andere kind nooit iets goed doet. Je kunt een boekenkast vullen met de ellende die een dergelijke achterstelling voor dat kind veroorzaakt. Veel van die kinderen komen nooit of pas na enorme worstelingen met zichzelf tot wasdom.
in het gezin ‘VWS’ kan het kind NZa tevreden achterover leunen ‘Mamma vindt dat ik het geweldig doe’. Het kind IGZ kan enige waardering de komende jaren wel vergeten. Ook al is er al veel veranderd: ‘de bezem gaat erdoor’.

Kan de IGZ met deze labelling haar werk ooit goed doen en voldoen aan de verwachtingen van de minister?

Laat een reactie achter