Wat kunnen we leren van Cirque du Soleil?
Datum: 21-01-2013
Wat kunnen we leren van Cirque du Soleil?
Dit weekend bekeken we een DVD met een show van Cirque du Soleil. Ik ben altijd weer onder de indruk van de kwaliteit van de voorstelling. Maar hoe zit het met de veiligheid? De acrobaten halen letterlijk levensgevaarlijke stunts uit, vaak geborgd, maar soms ook zonder enige zichtbare veiligheidsvoorzieningen. Vanuit mijn interesse in veiligheid in de gezondheidszorg ben ik maar eens gaan zoeken hoe het bij Cirque du Soleil gaat.
Het bedrijf heeft een uitgebreid veiligheidsprotocol, waarvan een samenvatting op internet staat. Een nieuwe artiest ondergaat een wekenlange training, waarvan veiligheid een apart onderdeel is.
Iedere beweging in een act wordt te voren niet alleen geoefend, maar ook afzonderlijk op risico’s geanalyseerd. Men kijkt naar de precieze risico’s, de bron daarvan, de personen die eraan worden blootgesteld, de kans op het risico, de ernst van de gevolgen en de mogelijkheden om het risico te verkleinen. Speciale aandacht wordt daarbij gegeven aan het samenspel van de mens en de techniek. Een voorbeeld daarvan zag ik bij de documentaire op de DVD over ‘the making of’ een van de shows. De verantwoordelijke technicus zei, dat de gehele show wordt stilgelegd als er iets misgaat want ‘we can’t safe one person if we have to watch other events happening’. Dat bleek tijdens de première, die drie kwartier werd stilgelegd omdat de besturing van een platform niet goed verliep.
Nu kan zo’n protocol natuurlijk ook mooie schijn zijn, dus maar eens verder gezocht. Ik kan berichten vinden van twee ernstige ongevallen in de laatste 10 jaar. In het ene geval is een Russische artiest tijdens de training overleden. Dat was het eerste dodelijke ongeval in 25 jaar. De Canadese veiligheidsinspectie was zeer tevreden over de medewerking van CdS, legde een kleine boete op en stelde een paar veranderingen voor in het veiligheidsprotocol, die CdS onmiddellijk doorvoerde. In het andere geval is een vrouwelijke acrobaat tijdens de voorstelling gevallen en ernstig gewond geraakt. Daarvan heb ik geen rapportage kunnen vinden. Het lijkt er dus op dat Cirque du Soleil zijn veiligheid goed voor elkaar heeft. In ieder geval is duidelijk dat veiligheid een essentieel onderdeel is van de strategie en de operatie. In de Nederlandse gezondheidszorg is dat nog niet altijd het geval.
De magie van Fred Lee’s ‘If Disney ran your Hospital’ is een beetje uitgewerkt, zeker nu steeds meer mensen ontevreden uit Disneyland Parijs terugkomen. Misschien wordt het tijd voor een volgende hype: ‘Quand Cirque du Soleil conduits la sûreté de votre hôpital’.