Extramoraliseren

Datum: 04-12-2012

Extramoraliseren

In een notitie voor een opdrachtgever maakte ik bovenstaande typefout, waar ik extramuraliseren bedoelde. De spellingscontrole haalt zo’n fout er niet uit. Dus vroeg de opdrachtgever gekscherend of ik vond dat hij moest gaan moraliseren. De fout is inmiddels hersteld, maar het woord bleef me bezig houden. Dat was zeker zo toen ik de verhalen over Amarantis las en toevallig gisterenavond naar ‘The Inside Job’ keek over de financiële crisis en de houding van de banken.

Zoals ‘extramuraal’ ‘buiten de muren’ betekent, zou ‘extramoraal’ een mooi woord zijn voor ‘buiten de moraal’. Dat is zeker van toepassing in alle gevallen van zelfverrijking die in ‘The Inside Job’ voorkomen (bij Amarantis zijn deze passages uit het concept in de eindversie geschrapt, maar dat is een ander verhaal). In de documentaire zie je hoe bankiers volstrekt schaamteloos vinden dat wat ze deden gewoon was en zo hoorde. Ook al verkocht je slechte hypotheken, terwijl je er tegelijk op speculeerde dat die hypotheken niet betaald zouden worden. Ook al ben je professor in Harvard met duurbetaalde banen in de financiële sector en schrijf je rapporten waarin je de deregulering, waar je zelf rijk van wordt, onderbouwt. De dean van de economische faculteit van Harvard werd zelfs heel boos toen naar zijn nevenfuncties werd gevraagd.

Staat dat soort mannen (en een enkele vrouw) buiten de moraal? Hebben ze er geen enkele boodschap aan? Gelden integriteit en normen en waarden alleen voor anderen? Dominique Strauss-Kahn was toen nog de baas van het IMF en hij vertelde dat bankiers een keer gevraagd hadden om regulering omdat ze zichzelf hebberig vonden en alleen door regels konden worden ingetoomd. Toen ze later zagen dat ze met hun immoraliteit weg kwamen en opnieuw bonussen konden claimen, verstomde de roep om regulering. (Dat DSK het niet zo nauw nam met de seksuele moraal is eveneens een ander verhaal.)

Extramoraliseren lijkt me een mooi woord voor al die rakkers, die geen eigen moraal meer hebben maar alleen op regels reageren. Ze hebben de moraal de deur uit gewerkt en hoeven er verder geen rekening mee te houden. Ik word er niet vrolijk van dat zoveel mensen extramoraliseren.

Laat een reactie achter