Leading Professionals

Datum: 05-11-2012

Leading Professionals

Vorige week is de derde leergang van het LUMC Leading Professionals Program van start gegaan. Deze leergang is bedoeld voor recent benoemde hoogleraren en managers, die professionals leiden. De titel van de leergang geeft dit aan. Het mooie van die Engelse term is dat hij zowel betrekking heeft op professionals die geleid (willen) worden als op professionals, die de leiding over andere professionals hebben.

Ik heb deze leergang samen met de raad van bestuur en het directoraat HRM van het LUMC (Leids Universitair Centrum) ontwikkeld. Ik ben moderator van de leergang en ik verzorg de inhoudelijke bijdragen over governance en over het leiden van professionals. Met dat laatste onderwerp zijn we vorige week begonnen.

De leergang bestaat uit 8 bijeenkomsten op maandagavond en een feestelijke afsluiting. Aan de orde komen onder andere het leiden van professionals; ontwikkelingen in de gezondheidszorg; de maatschappelijke positie van UMC’s; ondernemerschap in de zorg; kwaliteit van zorg, onderwijs en onderzoek; het managen van talent, governance en de essentie van leiderschap.
Er nemen zo’n twaalf leiders van professionals deel en een lid van de raad van bestuur participeert in de hele leergang. HRM ondersteunt de leergang inhoudelijk en logistiek en zoals gezegd zorg ik als moderator voor de sprekers en voor de verbinding tussen de sessies. We zijn er opnieuw in geslaagd om een mooie mix van interessante interne en externe sprekers te hebben.

Ik leid deze leergangen met groot plezier. Al mijn ervaring in verschillende UMC’s en als leider van professionals kan ik er in kwijt. Dat geldt ook voor mijn ervaring als onderzoeker en mijn kennis van governance. Volgens mij is het essentieel dat je de UMC wereld en de ziekenhuiswereld goed begrijpt om zo’n leergang te kunnen leiden.

We werken nu aan een alumniprogramma, waar de deelnemers van de eerdere leergangen bijeenkomen om hun ervaringen uit te wisselen en aan de hand van een goede spreker een thema uit te diepen. Zo hopen we te bevorderen dat er een gedeelde leiderschapsstijl in het LUMC komt en dat mensen uit verschillende delen van de organisatie elkaar weten te vinden.

Zo brengt het LUMC een continu proces van leiderschapsontwikkeling op gang.

Laat een reactie achter