Duw- en remgroepen

Datum: 17-02-2012

Duw- en remgroepen

Vanmorgen hadden we het bij C3 over programmamanagement en projectmanagement naar aanleiding van de workshop, die Elsbeth en Harco daarover afgelopen maandag leidden. Harco heeft daar al een uitstekende blog over gemaakt.

Ook kwam aan de orde de structuur rond projecten en programma’s. Gebruikelijk is een stuurgroep en een projectgroep en/of werkgroepen. Als projecten vastlopen, zit hier soms een deel van het probleem. Bij voorbeeld omdat de verkeerde mensen in de groepen zitten.

Een oud grapje bij C3 is al: ‘Stuurgroepen sturen niet en werkgroepen werken niet’. Bij het doorpraten over het functioneren van stuurgroepen en projectgroepen/werkgroepen kwamen een aantal voorbeelden boven, waarin de verkeerde mensen zitten. Willen mensen in de stuurgroep dat het project slaagt of zijn ze er tegen en hopen ze dat het mislukt? In het eerste geval zullen ze alles op alles zetten om het project te bevorderen en de juiste kaders te scheppen. In het tweede geval zullen ze juist moeilijke vragen stellen en hun mensen onvoldoende ruimte geven om aan het project mee te werken. Vaak is de stuurgroep een mix van supporters en tegenstanders van het project. In projectgroepen en werkgroepen zie je iets soortgelijks. Daar komt nog de loyaliteit en prioriteit van de medewerker bij. Is het project een hinderlijke onderbreking van zijn echte werk? Ligt zijn hart bij het project en wil hij het liefst zijn lijntaak verwaarlozen? Of verkeert hij in een voortdurend loyaliteitsconflict tussen lijnwerk en project? Ook in de projectgroepen kan de oriëntatie van deelnemers verschillend zijn.

Dan is er nog de interactie tussen leden van de stuurgroep en van de projectgroep. Wil de baas het project wel en de medewerker niet of omgekeerd? Krijgt de medewerker ruimte van zijn baas? Weet hij wel wat de baas wil? Wordt hij gebruikt in een zinloos project omdat de bazen het niet eens kunnen worden? Enzovoort.

Al dit soort belemmeringen kunnen spelen. Ze zijn voor en tijdens het project vaak niet duidelijk en blijken pas bij de evaluatie van een mislukt project. Dan zie je ook hoe de groepen gewerkt hebben. Dan blijkt pas of de stuurgroep en/of de projectgroep het project vooruit heeft geholpen of juist geremd. Daarover pratend kwam ik op de termen uit de titel van deze blog: er zijn duwgroepen en remgroepen. Duwgroepen zijn groepen, die geloven in het project en er alles aan zullen doen om het project te laten slagen. Remgroepen bestaan uit mensen, die er alles aan doen (bewust of onbewust) om het project te vertragen of te laten mislukken. Met een duwgroep schiet het project vooruit. Met een remgroep vertraagt het project steeds verder. Bestaat de groep uit evenveel duwers als remmers, dan staat het project stil, terwijl er toch heel veel energie verspild wordt. Helaas komen veel projecten terecht op zo’n loopband, waar je veel calorieën verspilt zonder een meter op te schieten. In de sportschool doe je dat bewust. In een organisatie levert een ‘loopbandproject’ of een ‘tredmolenprogramma’ heel veel frustraties op.

Gaat het niet goed met een project of gaat er veel energie verloren, kijk dan eens goed naar de remmers en de duwers in het project. En zorg dat de loopband een halve marathon wordt.

 

Laat een reactie achter