Toezicht op Kwaliteit en Veiligheid TOKv

Datum: 24-01-2012

Toezicht op Kwaliteit en Veiligheid TOKv

Afgelopen donderdag leidden Bart Wijnbergen en ik weer een C3 workshop over toezicht op kwaliteit en veiligheid. Vorig jaar hadden we drie succesvolle workshops. Voor dit jaar zijn er al vijf gepland, waarvan de eerste drie volgeboekt zijn. Er is nog steeds behoefte aan de workshop. Daarom plannen we binnenkort nieuwe data. Dit was de eerste in 2012. Ook aan deze workshop werd weer enthousiast deelgenomen. De combinatie van kennisoverdracht en met elkaar uitwisselen wordt zeer gewaardeerd. Deze keer deden we voor het eerst een test uit het VK waarmee je kunt bepalen hoe ver je organisatie is gevorderd met kwaliteit en veiligheid. Uit de test bleek dat de toezichthouders denken dat hun organisatie nog maar aan het begin van de ontwikkeling staat.

De meeste deelnemers zijn de trekkers in de RvT op inhoudelijk gebied. Ze zijn actief met kwaliteit bezig. Een van de discussiepunten was hoe je de rest van de RvT mee krijgt. Hoe zet je kwaliteit en veiligheid op de agenda? Volgens de meest ervaren deelnemers aan de workshop is dat een proces van tenminste drie jaar. Als het op de agenda staat, is de vraag hoe je de rest van de RvT opvoedt en ze inhoudelijke kennis bijbrengt. Over de financiën kan iedereen wel meepraten (denken we). Over de inhoud van de zorg is dat veel lastiger. En het is ook een beetje eng, omdat het voor financiële en bedrijfskundige mensen niet zo tastbaar is.

Daarom zijn indicatoren van groot belang. Aan de andere kant bestaat het risico dat kwaliteit verengd wordt tot die indicatoren, waarvan we soms de werkelijke betekenis niet begrijpen of niet weten of ze echt goede zorg weergeven. Een deel van de discussie ging over die indicatoren. Er zaten een paar mensen in de groep, die bij het NIAZ actief zijn, dus ook de waarde van protocollen, visitatie en certificering kwam uitgebreid aan bod.

Voor toezichthouders is ook een belangrijke vraag hoe je de RvB meekrijgt. Sommige bestuurders zijn heel open en werken graag met de commissie Kwaliteit samen. Anderen moeten nog overgehaald worden om kwaliteit belangrijk te vinden. Om discussie op gang te brengen kan een goede vraag aan de RvB zijn wat hij de vijf grootste risico’s in zijn organisatie vindt. De suggestie was ook om goed te kijken op welke mensen de bestuurder leunt. Dat zegt veel over zijn belangstelling en over de stabiliteit van de organisatie.

De deelnemers vinden het een groot goed om van andere toezichthouders te horen hoe zij met het toezicht op kwaliteit en veiligheid bezig zijn. Onze workshops voorzien in die behoefte. Deze groep vroeg zelfs om een vervolg in het najaar. Er is behoefte aan intervisie tussen toezichthouders. Wij kregen de vraag of we dat kunnen organiseren. Daar denken we over na.

Zelf zijn we al bezig met een handzame klapper voor toezichthouders, waarin de verschillende aspecten van toezicht op kwaliteit en veiligheid zijn samengebracht. We denken de klapper TOKv (werktitel) volgende maand uit te brengen. De deelnemers aan de workshops krijgen deze dan nagezonden. Anderen kunnen hem voor een gering bedrag bij ons bestellen. Als u belangstelling hebt, stuur dan vast een mailtje naar c3@c3am.nl .

Wij organiseren de workshop ook incompany, dus voor de hele RvT, bij voorkeur samen met de RvB. Als u uw hele raad mee wilt krijgen in het denken over kwaliteit en veiligheid, is dat misschien een goed idee. Bel dan 033-4343170 of stuur een mail naar het eerder genoemde mailadres.

 

Laat een reactie achter