Overval

Datum: 15-08-2014

Overval

Deze zomer ben ik met mijn gezin door Mexico getrokken. We zijn met een huurauto van Mexico-stad naar Cancun gegaan. Vrijwel iedereen, die we over onze vakantieplannen vertelden, reageerde hetzelfde: “Is het niet gevaarlijk in Mexico?” Onze vrienden en collega’s hadden in de krant gelezen over de strijd die er in sommige delen van Mexico gevoerd wordt tussen drugsbendes, het leger en de politie en over alle doden, die daarbij zijn gevallen. Ook werden wij gewaarschuwd voor wegversperringen, waarbij auto’s door de politie worden aangehouden en alleen verder mogen nadat er een bepaald bedrag is betaald. Volgens de reizigersinformatie die wij inwonnen zou het, zolang je bepaalde gebieden vermeed, allemaal wel los lopen.

Toch blijven dergelijke reacties blijkbaar in je hoofd zitten. Op een gegeven moment reden we op een weg in de bergen. We werden aangehouden door een man met een vlag in zijn hand. Hij was gekleed in een oude spijkerbroek en een kapot gescheurd t-shirt. Zo gauw wij waren gestopt gingen er een aantal mannen rond de auto staan en klopten op de ramen. “Dit is het”, dacht ik, “nu worden we overvallen”. Korte tijd later stopte er een auto achter ons en liepen de mannen daar naartoe. “Rijd door” zeiden we tegen diegene die reed, “dit is onze kans”. Zij probeerde verder te rijden, maar dat lukte niet. Inmiddels was er namelijk een grote pion voor onze auto gezet. De man met de vlag reageerde erg boos op deze poging. Dus begonnen we te overleggen welk geld en welke spullen we zouden afgeven en welke spullen we zouden proberen te houden. Ineens zag ik dat de man met de vlag, die ons had aangehouden, een walkietalkie in zijn hand had. Langzaam drong tot me door wat er aan de hand was. We werden niet overvallen, het was een wegversperring. En die werd door de bewoners uit de omgeving gebruikt om te proberen wat spulletjes te verkopen. Enige tijd later werd de pion weggehaald en mochten wij doorrijden. Even verderop waren stenen naar beneden gevallen, waardoor een deel van de weg gestremd was. We hadden hier niet veilig langs kunnen rijden als er tegenliggers waren geweest. De wegversperring had ons hiervoor behoed.

Dit is voor mij een leerzaam voorbeeld hoe je denkkader de manier waarop je een situatie interpreteert kan beïnvloeden. Zeker in een cultuur, die onbekend is, en waarin je dus niet precies weet hoe je kleding, gebaren enzo moet interpreteren. Ik verwacht dat ik nog vaak aan deze situatie zal terug denken. En dat ik me nog meer dan voorheen zal afvragen waarom medewerkers niet mee willen in een verandering. Hebben ze daarmee kwaad in de zin of proberen ze me te behoeden voor gevaren, die ik nu nog niet kan zien. Is het een overval of een wegversperring?

Laat een reactie achter