Geboortebewijs
Datum: 26-02-2011
Geboortebewijs
CDA minister Donner voldoet aan de wens van CDA fractievoorzitter Van Haersma Buma om ouders te laten beslissen welke geboorteplaats op het geboortebewijs van het kind komt. Nu is dat de plaats waar het kind geboren wordt, maar het Christen-Democratisch Appèl wil 5 dagen voor de verkiezingen deze regel veranderen. Met name op de eilanden zoals Terschelling en Urk vinden mensen het kennelijk heel erg als hun kind niet op het eiland is geboren, maar in het ziekenhuis op het vasteland en het kind dus geen eilander is. Ook in bevindelijk christelijke kringen vindt men het bezwaarlijk dat het kind niet geregistreerd wordt in de woonplaats van de ouders, maar in de vestigingsplaats van het ziekenhuis (op zich is dat merkwaardig, want de naamgever van het Christendom werd ook geboren en geregistreerd in een andere plaats – Bethlehem- dan de woonplaats van zijn moeder).
Het CDA wil voor de Provinciale Statenverkiezingen zeker nog wat zieltjes winnen door het mogelijk te maken de woonplaats van de moeder in de Burgerlijke Stand en op het geboortebewijs op te nemen.
Kinderen van asielzoekers (en hun ouders) hebben meestal helemaal geen geboortebewijs. Ze kunnen niet laten zien waar ze geboren zijn en wie ze zijn. Daardoor bestaan ze dus niet echt. Dat is een probleem voor CDA minister Leers. Hij kan uitgeprocedeerde asielzoekers niet terugsturen naar hun geboorteland, omdat de autoriteiten daar mensen zonder geboortebewijs niet accepteren. Dus zijn deze mensen zonder geboortebewijs overal ongewenst en wordt hun bestaan ontkend. Deze moeders hebben dus wel grotere problemen dan de geboorteplaats van hun kind. Ze zouden heel blij zijn met welk geboortebewijs dan ook.
Het geboortebewijs speelde ook een rol bij de concerten van André Rieu op het Vrijthof in de zomer van 2010. Rieu wilde kinderen uit een township uit Zuid-Afrika naar Nederland halen omdat ze met het Houtbaaij Music project goede muziek maken. Dat wilde André op het Vrijthof laten zien. Maar de kinderen bleken niet te kunnen reizen omdat ze geen geboortebewijs en dus ook geen paspoort hadden. Daar had André met zijn Nederlandse referentiekader geen moment aan gedacht (wat ik me kan voorstellen). Gelukkig kon de geoliede machine die ‘André Rieu Strauss Orkest’ heet, ervoor zorgen dat deze 30 kinderen de benodigde papieren kregen en in Nederland konden optreden. Daarmee bezorgt hij deze 30 kinderen mogelijkheden voor de toekomst, die ze anders nooit gehad zouden hebben. Nu zijn ze iemand, kunnen ze muziek maken, hebben ze in het buitenland opgetreden en hebben ze de papieren om te reizen. Ik vind het bewonderenswaardig dat André Rieu dit soort dingen doet.
Het geboortebewijs speelt in alle drie de voorgaande alinea’s een grote rol. Voor kinderen van asielzoekers en de kinderen van het Houtbaaij project is het hebben van een geboortebewijs een poort naar een betere toekomst. Daar kan het om leven of dood gaan en om een leven met kansen of in armoede. Nederlandse kinderen hebben allemaal een geboortebewijs. Ze bestaan, ze hebben recht op onderwijs en op gezondheidszorg. Ze mogen later stemmen en belasting betalen. Ze leven in een veilig en rijk land. Zelfs voor het armste kind in Nederland zijn de kansen daarmee stukken groter dan voor kinderen elders. Maar toch zijn we niet tevreden en is het een ‘probleem’ dat het kind niet de gewenste geboorteplaats kan krijgen.
Gezegend het land, waar dit het grootste probleem is rond de registratie van pasgeboren kinderen. Tel uw zegeningen één voor één (John de Heer) is hier zeker van toepassing.