Er waait een frisse wind in de zorg

Datum: 05-07-2012

Er waait een frisse wind in de zorg

Het valt mij op dat er de laatste tijd in de zorg andere termen gebruikt worden. Ik hoor geregeld woorden als “passie”, “inspiratie” en “verbinding”. Zelfs C3 heeft overwogen om haar motto te veranderen van “Ruim denken” naar “Hart voor de zorg” of zelfs “Passie voor de zorg”.

De laatste jaren ging het in de zorg vooral over productie, efficiency en lean. Dat is begrijpelijk, want de zorg kon en kan efficiënter en vooral klantvriendelijker. De afgelopen jaren is daar veel aandacht aan besteed en zijn daar flinke verbeteringen in bereikt. Toch merk ik bij mezelf een zekere opluchting dat het weer over het hart van de zorg mag gaan. Dat er weer gesproken wordt over betrokkenheid, passie en medemenselijkheid. Dat medewerkers daarvoor gewaardeerd worden. En dat cliënten juist daarnaar op zoek zijn.

Met name  hulpverleners vinden het belangrijk dat het weer over de essentie van de zorg gaat. Zij hebben zich wel eens miskend gevoeld, doordat de aandacht vooral lag op efficiency en geld. Zij vonden dat het effect van een praatje met de cliënt of net een beetje extra doen onderschat werd.

Ik kan niet goed verklaren waar deze andere, frisse wind vandaan komt. Het zal wel een tegenreactie zijn op alle aandacht die er was voor bedrijfsvoering. Of misschien hangt het samen met de economische crisis, waardoor de maatschappij weer op zoek gaat naar waar het echt om gaat. Hoe dan ook, ik ben blij met de frisse wind die door de zorg waait.

Laat een reactie achter