Hotel California
Datum: 19-11-2010
Hotel California
Ik word vaak gevraagd als adviseur voor ingewikkelde samenwerkingsverbanden tussen zorgorganisaties. Die samenwerkingsverbanden zijn soms lang geleden opgericht en de doelen zijn veranderd. Afspraken uit het verleden gaan knellen en de vraag is of de samenwerking moet worden voortgezet en zo ja op welke wijze. De inrichting van de governance is niet meer up to date of niet alle betrokken partijen hebben er nog zin in. De vraag is dan vaak om de samenwerking te analyseren, de knelpunten te signaleren en te adviseren of doorgaan zin heeft. Als het antwoord op doorgaan ‘ja’ is, aan mij de schone taak om te bedenken hoe dat moet.
Hoe het moet met samenwerking is ook aan de orde als organisaties een nieuwe vorm van samenwerking aan gaan. Dan adviseer ik over de structuur, de inrichting van de governance, de deelname en rechten en plichten van de deelname. Daar hoort bij hoe een organisatie aan de samenwerking kan deelnemen, maar ook hoe zij zich weer los kan maken van het samenwerkingsverband.
Als ik bestaande samenwerkingen analyseer, valt me op dat het laatste bijna nooit geregeld is. Er is enthousiast begonnen en er is geprobeerd de juiste partijen erbij te krijgen. Er zijn afspraken gemaakt over wat bereikt moet worden, de projecten en het geld. Meestal is er ook een afspraak hoe er bestuurd wordt. Soms is ook goed beschreven hoe je lid wordt. Maar hoe je er weer uit kunt stappen, is niet of minder goed geregeld net zo min als de duur van de samenwerking en hoe deze gezamenlijk beëindigd kan worden.
Ik moet dan altijd denken aan het liedje ‘Hotel California’ van de Eagles. Dat eindigt met de zinnen ‘We are programmed to receive. You can check out any time you like, but you can never leave’.
Als u samenwerkt met andere zorgaanbieders, zorg dan dat u geen Hotel California bent, maar dat er altijd een manier is om de samenwerking te beëindigen. Ik neem in mijn adviezen daarvoor altijd een voorstel op.
PS Dit is al weer mijn 300 ste blog.