Beleidsjargon

Datum: 03-01-2012

Beleidsjargon

Afgelopen weekend vond de jaarwisseling plaats. Tijd om de balans op te maken en voor 2012 me het goede voor te nemen. In de NRC vond ik inspiratie. ‘In 2012: naar een transparante focus op kwaliteitsborging’. Wat een vreselijke titel, dacht ik. En al lezend vond ik het stuk nog veel vreselijker worden.

Waar gaat dit artikel in vredesnaam over? ‘Iedere instelling zou haar professionals verleiden tot een eigen kwaliteitsimpuls, waarna de prestatie-indicatoren gematcht zouden worden.’ Hoezo verleiden tot een kwaliteitsimpuls? En matchen van prestatie-indicatoren, hoe doe je dat? Zo tegen het eind van het artikel ben ik ervan overtuigd dat ik een dom blondje ben geworden. Vooral omdat het artikel eindigt met ‘Laat dat absoluut helder zijn’. Voor alle helderheid: voor mij was dit artikel volkomen onhelder.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De auteur van het artikel is Rob Biersma, opinieredacteur van NRC Handelsblad. Het lijkt me dat hij een allergie heeft ontwikkeld voor beleidsjargon. Het artikel, pontificaal op het voorblad van Opinie & Debat, is samengesteld uit de meest gebruikte woorden van bestuurlijke inzenders in 2011. Het is een artikel geworden waar je pukkeltjes van krijgt.

Ik maak me ook schuldig aan verhullend taalgebruik en beleidsjargon. Sterker nog: soms is het functioneel. Maar meestal niet. En daarom is mijn goede voornemen voor 2012 te letten op mijn beleidsjargon. ‘In 2012: naar een transparante focus op kwaliteitsborging’ hang ik boven mijn bed. Ter lering en vermaak.

Laat een reactie achter