Wat je van paarden kunt leren

Datum: 17-12-2010

Wat je van paarden kunt leren

Vanmorgen hadden we met onze C3 collegae een paardenworkshop in Putten. Het bedrijf Firenze Horse & Human leert je dingen over leiderschap door met paarden om te gaan.
Boeiend was onze eerste oefening. Als groep stonden we in een kring en moesten we het paard Sander (een hengst, een Haflinger) gezamenlijk zo ver krijgen dat hij rondjes rond ons liep. Op een gegeven moment waren we zo met onszelf bezig, dat Sander ons zijn kont toedraaide en zich niets van ons aantrok. Net een organisatie waar de top met zijn eigen werkelijkheid en met elkaar bezig is en de professionals zich afkeren en hun eigen ding doen. Maar uiteindelijk lukte het, toen wij onszelf op orde hadden. Een wijze les; er gebeurt niets in de organisatie als de top niet met elkaar helder heeft waar het naartoe moet.

We moesten individueel een grote merrie rondjes laten lopen, zonder dat we via een touw verbinding hadden. Dat zegt iets over je leiderschap. Ben je de oude merrie die voorop loopt om de kudde het verse nieuwe gras te wijzen of de hengst die de kudde van achteren een zetje geeft? Die laatste rol bleek mij meer te liggen. Subtiel sturen vanaf de achterkant met suggesties en lichte aanwijzingen. En zo waar, Melody (zo heet dit paard) deed wat ik wilde. Bij C3 lukt het met dit stuwende leiderschap meestal ook wel. Of zoals Bart opmerkte: je doet precies hetzelfde als je op onze vrijdagen doet. Alhoewel Melody zich beter liet leiden, dan de groep eigenzinnige professionals die C3 heet.

Misschien wel het mooiste om te leren, is dat je juist gevolgd wordt als je niets doet, maar zelf inwendig zeker weet waar het naartoe moet. Melody volgde mij naar de hoek van de bak zonder dat ik omkeek. Sander stapte uit zichzelf in onze cirkel toen wij als groep overeenstemming hadden, zelfs zonder die uit te spreken.

Een leerzame ochtend. Dank aan Annet, Annet en Femke, onze begeleiders die zowel veel van paarden als van organisaties en leiderschap weten.

Laat een reactie achter