Actieplan tegen oudermishandeling

Datum: 31-03-2011

Actieplan tegen oudermishandeling

Gisteren presenteerde de staatssecretaris een actieplan om oudermishandeling terug te dringen. Oudermishandeling vindt zowel in de professionele setting als in huiselijke kring plaats. Ik wil in deze blog ingaan op een aantal aspecten van kwaliteit van zorg in een professionele setting.

Het verschijnsel oudermishandeling boeit mij, omdat het gaat om mensen die zeer afhankelijk zijn en dus weinig verweer hebben. In het actieplan staat dat plegers direct ontslagen moeten worden en een gesprek met de inspectie krijgen.
Professionals worden beter geschoold om mishandeling te herkennen en er worden meldpunten ingericht. Op zichzelf prima, maar wel wat juridiserend. Wat is daar het bezwaar tegen?
Dit is een nieuwe maatregel die wederom nieuwe bureaucratie teweeg brengt. Ik wil er toch voor pleiten aandacht te hebben voor een aantal heilzame aspecten van het organiseren van zorg. Ik bespreek dat hier summier.
Er wordt veel gesproken over healing evironment. Dat is een integraal concept dat niet alleen gaat over de kleur op de muren en planten in de hal, maar ook over veiligheid, omgangsvormen, transparantie enzovoort. Kortom: Nice place to be. Verpleeghuizen worden over het algemeen niet zo gezien, maar er zijn enorme verschillen.

Wat is het organisatieklimaat? Is het prettig om in deze organisatie te zijn. Hoe wordt u er bejegend? Is men klantgericht?
Zorgen is teamwork. Als het teamwork afbrokkelt, worden mensen ziek en kwetsbaar. Teamwork betekent aandacht voor elkaar en dus transparantie. In een goed team wordt gecommuniceerd en vallen zaken op die niet goed gebeuren. Het team neemt verantwoordelijkheid om dingen beter te doen en corrigeert zichzelf.
De leidinggevende is in veel gevallen integraal verantwoordelijk voor wat er gebeurt op de afdeling. De leidinggevende is de stimulator van het teamklimaat. Als dat niet zo is, raken de teams geïsoleerd en kunnen zij minder hun zelfregulerend vermogen benutten.
In het actieplan wordt gepleit voor scholing van de professionals. Niet gedefinieerd wordt wie dat zijn. Mogelijk wordt de dokter bedoeld. Het lijkt mij prima als de professionals extra geschoold worden, maar doe vooral iets aan de onmacht van de direct verzorgenden.

Laat een reactie achter