Bezield leiderschap

Datum: 16-02-2011

Bezield leiderschap

Leiders die bezieling brengen. Bezieling wordt geassocieerd met passie, betrokkenheid en ook met leiderschap. Dat laatste is de laatste tijd heel populair. Waarom toch die aandacht?
Een eenvoudige verklaring is dat er minder leiders zijn dan managers. Leiderschap is een schaars goed. Hoewel we de ingrediƫnten van leiderschap kunnen begrijpen, kunnen we het geheel van leiderschap maar moeilijk nabootsen. In onze huidige maatschappij die steeds complexer wordt, is er veel behoefte aan richting. Zonder richting doolt de organisatie.
Richting is echter niet het enige. Het moet ook zin hebben. De dingen die gedaan worden, moeten betekenis hebben. Een leider voedt de organisatie met zingeving. Dat kan alleen als hij betrokkenheid heeft tot het geheel en als hij zich verbindt.
De omschrijving van zingeving is eenvoudig. Je afvragen of wat gedaan wordt nastrevenswaardig is. Het spreekt vanzelf dat dit context gebonden is en zowel fundamentele (ethische) als operationele (bedrijfsmatige) vraagstukken in zich heeft. Vervolgens zet de leider zodanig sterk in dat er gesprek gevoerd wordt over hetgeen van belang is. Door steeds weer dit gesprek te entameren ontstaat er een proces van betekenisgeving.

Als ik dit zo beschouw, is leiderschap niet iets mystieks, maar wel een competentie van een hogere orde dan management. Het is een complexere competentie dan management en niet te vatten in enkelvoudige probleem- actie redeneringen.
Een boeiende vraag blijft voor mij of leiderschap zonder bezieling mogelijk is. Ik denk dat dit niet zo is.

Laat een reactie achter