Uw implementatie gezondheid is zeer goed

Datum: 30-03-2011

Uw implementatie gezondheid is zeer goed

Eén keer per week laat ik op mijn laptop een programmaatje draaien dat ‘troep’ opruimt. Dit om hinderlijke traagheid te voorkomen, die in de loop der jaren op gaat treden. Tot nu toe ben ik heel tevreden over deze opruimer. Het meest enthousiast word ik van de melding die je na het gedane werk krijgt: uw systeem gezondheid is zeer goed. Deze feedback doet me aansporen om de week erna de benodigde handelingen weer te verrichten. Ik wil er immers voor zorgen dat mijn systeem gezondheid op niveau blijft. Je zou kunnen zeggen dat deze feedback mijn therapietrouw bevordert.

Therapietrouw is een lastig fenomeen. In de tijd dat ik als fysiotherapeut werkte, werd ik er voor het eerst bewust mee geconfronteerd. Je wilt zo graag dat cliënten hun ‘huiswerkoefeningen’ doen. Bijvoorbeeld een paar keer per dag ‘kersen plukken’ bij klachten van de nek/schouderpartij (armen boven het hoofd om en om uitstrekken). Of leefstijladviezen opvolgen in de trant van minder snoepen, stoppen met roken et cetera. Maar er zijn duizend-en-een argumenten waarom die goed bedoelde instructies en adviezen niet worden opgevolgd.

 

 

 

 

 

 

Dat geldt ook in het organisatieadvieswerk. Goed bedoelde adviezen ter preventie of ‘therapie’ komen in de bureaulade terecht, worden geparkeerd of sneuvelen onderweg bij implementatie. Om dit te voorkomen pleit de goeroe Argyris voor een aantal ingrediënten van het ‘goede’ advies:
– Het advies/plan leidt tot de voorspelde gevolgen (mits goed geïmplementeerd).
– Het advies/plan kan worden getoetst en toegepast in de praktijk van alledag.
– Het advies geeft een (gedetailleerde) omschrijving van het concrete gedrag dat nodig is om de beoogde resultaten te bereiken.
– De mensen die met het advies aan de slag gaan, moeten de concepten en vaardigheden kennen.
– En dit alles in een (stabiele) context die de implementering van het advies niet in de weg staat.

Als adviseur bevorder je met deze ingrediënten de uitvoering van je advies. In aanvulling op de wijsheid van Argyris lijkt me een feedbackloop interessant. In plaats van ‘uw systeem gezondheid is zeer goed’, krijgt de klant de melding: ‘uw implementatie gezondheid is zeer goed’. Het programmaatje ter voorkoming van dichtslibbende communicatiekanalen, lemen tussenlagen, hakken in het zand, pocket veto’s en noem maar op, moet ik nog ontwerpen. Maar het idee is geboren: een opruimer van implementatieleed en een feedbacksysteem dat de opdrachtgever helpt om de implementatiewerkzaamheden trouw te blijven.

Laat een reactie achter