Met ROM ggz een gelijk speelveld creëren
Datum: 25-06-2010
Met ROM ggz een gelijk speelveld creëren
Gister is in Hoevelaken intensief over ROM ggz gesproken. ROM staat voor routine outcome measurement: het routinematig meten van het klachtenbeloop, dagelijks functioneren en kwaliteit van leven van cliënten. In Hoevelaken waren behandelaren en begeleiders, bestuurders en managers, onderzoekers en projectleiders/staf op uitnodiging van GGZ Nederland bijeen, om vanuit ieders perspectief de meningen en ervaringen over ROM uit te wisselen.
In de ochtend vond een Lagerhuisdebat plaats. Eén van de (provocerende) stellingen was: ‘ROM gaat ten koste van de cliënt/patiënt’. Het invullen van een ROM-vragenlijst kost tijd, geld en energie, die in de behandeling niet direct aan de cliënt wordt besteed. Ook is er grote zorg, dat het genereren van ROM-gegevens voor een benchmark tussen organisaties straks in bezuinigingsacties van overheid en zorgverzekeraars oneigenlijk wordt gebruikt om bezuinigingen te realiseren. Dat komt niet ten goede aan de patiënt.
Tijdens zo’n debat komen vele invalshoeken naar voren. Het voert te ver om alles weer te geven maar een van de debaters zette een argumentatie op, die mij erg aansprak. Hij stelt dat de behandelaar door zijn kennis en ervaring een breed referentiekader over psychische aandoeningen ontwikkelt. De cliënt heeft een grote achterstand. De cliënt is immers N=1 en heeft veel minder mogelijkheden om een referentiekader te ontwikkelen. Daarom getuigt het van respect voor de cliënt om een gelijk speelveld te creëren. ROM creëert dat speelveld door gezamenlijk de uitkomsten te bespreken.
De grote afwezige in Hoevelaken was de cliënt-zelf. Het klinkt misschien onaardig maar het is al een hele klus om de diverse perspectieven die in de GGZ-organisaties leven, aan bod te laten komen. Voor cliënten, cliëntvertegenwoordigers en leden van de cliëntenraad is op 15 juli a.s. een informatiebijeenkomst bij GGZ Nederland. Samen met het Landelijk Platform GGZ is geconstateerd dat ROM nog onbekend is bij cliënten. Daar gaan LPGGZ, LOC en GGZ Nederland verandering in aanbrengen. Want ROM is voor behandelaar èn cliënt een belangrijk instrument om het individuele zorgtraject te volgen.