De kleur van de macht

Datum:31-07-2010

De kleur van de macht

Beelden zeggen vaak meer dan woorden. De beelden van Rutte, Verhagen en Wilders na de onderhandelingen over een rechts kabinet maken duidelijk wie op dit moment de macht heeft. Je hoeft alleen maar naar de kleding van de heren te kijken.

Maxime Verhagen heeft zich gedurende de hele informatieperiode tot gisteren vertoond in lichte pakken met opvallende bruine schoenen, soms met soms zonder das. Vrijdag droeg hij een donker pak, zwarte schoenen en vooral een rode stropdas. Wilders droeg een blauw pak met eveneens een rode stropdas. Mark Rutte was in het grijs met een grijsblauwe onopvallende das.
Iedere kledingexpert kan je vertellen wat de kleur van de stropdas zegt. Er is zelfs een analyse van hoe Bush junior dat gebruikte. Een onopvallende das in grijs of blauw maakt je toegankelijk en zelfs een beetje onderdanig. Als je dus een ander wilt inpalmen en vooral niet op macht spelen, kleed je je zoals Rutte deed. Rood (of geel) is de kleur van de macht. Dus als je wilt laten zien wie hier de baas is, doe je een rode stropdas aan. Verhagen en Wilders zijn dus nu even de baas over Rutte en die heeft zich onderworpen.

Dat zie je ook op de foto’s. In de Volkskrant staan twee foto’s van Rutte, ingeklemd tussen Wilders en Verhagen. Op de foto op de voorpagina zitten ze als drie stoute schooljongens tegenover Lubbers; Wilders ter rechterzijde en Verhagen ter linkerzijde. Rutte heeft geen enkele speelruimte. Binnenin lopen de drie heren in omgekeerde opstelling over het Binnenhof. Wilders en Verhagen kijken recht in de camera, Rutte kijkt vaag opzij.
De persconferenties in het journaal versterken dit beeld. Wilder spreekt krachtig, zonder aarzelen en kijkt de journalisten recht aan. Hij heeft zijn zin gekregen. Verhagen is nog niet zeker van zichzelf. Hij houdt zijn hoofd schuin, de microfoons zijn dicht bij zijn mond en hij hakkelt. Rutte straalt het aura van de verliezer uit. Hij ziet er grauw en afgetobd uit, kan niet goed uitleggen wat er nu precies is afgesproken, maar probeert toch optimistisch over te komen. Als dit Discovery Channel was, was het de laatste poging van de antilope Rutte om te ontkomen aan de leeuwen Wilders en Verhagen.

Rutte wil tegen elke prijs premier worden, maar hij lijkt inmiddels zijn eerstgeboorterecht weggegeven te hebben voor een bord linzen (Genesis 25: 29-34). De macht in het seculiere Nederland aan het begin van de 21ste eeuw ligt in handen van een kleine partij (CDA) gebaseerd op één van de drie monotheïstische wereldgodsdiensten (christendom) en een uit de hand gelopen eenmanszaak (Wilders/PVV) die een van de andere wereldgodsdiensten (islam) om zeep wil helpen.
Zijn we terug in de Middeleeuwen en gaan we weer kruistochten organiseren? Ik hoop het niet.

Laat een reactie achter