Foto (in)formatie

Datum:22-06-2010

Foto (in)formatie

De informatieronde voor een kabinet VDD-PvdA-D66-Groen Links is volop gaande. Of ze het eens worden over de inhoud zal de komende dagen duidelijk worden. Dat de vier heren en dame goed nadenken over de beeldvorming is duidelijk uit de foto’s die in de kranten verschijnen.

Foto 1 toont de vier onderhandelaars met de informateur aan tafel. Informateur Uri Rosenthal zit aan het hoofd. Rechts van hem zitten Mark Rutte en Alexander Pechtold, waarbij Pechtold weer aan de rechterkant van Rutte zit. Links van Rosenthal zitten Cohen en Halsema met Halsema ter linkerzijde van Cohen. Beeld: dit wordt geen kabinet van de VVD met drie linkse partijen maar een kabinet met twee rechts-liberale en twee links-liberale partijen, dus mooi in evenwicht.

Foto 2 op de voorpagina van de Volkskrant vanochtend toont de vier onderhandelaars ontspannen op het Plein. Cohen en Halsema zittend op een bankje. Rutte achter hen met zijn linkerhand op de schouder van Cohen. Pechtold tegenover het bankje. Alle heren hebben hun jasje uit. Iedereen lacht. Beeld: wij kunnen het goed met elkaar vinden en zijn constructief bezig. Rutte heeft vertrouwen in Cohen; wij gaan dat samen maken. Rutte en Pechtold hebben de regie en staan boven Halsema en Cohen.
Volgens het onderschrift zijn Halsema en Cohen linksom om het Plein gelopen en Rutte en Pechtold rechtsom en hebben ze elkaar op het bankje weer getroffen.
Op foto 3 binnen in de Volkskrant lopen Cohen en Halsema samen naar rechts weg, terwijl ze uitbundig zwaaien naar Rutte en Pechtold (buiten beeld) die kennelijk naar rechts weglopen.

Hoe duidelijk kan de boodschap zijn. Er is niet sprake van vier partijen aan tafel maar van twee koppels die ‘rechts’ en ‘links’ vertegenwoordigen (los van de zinloosheid van die termen). De liberale heren ter rechterzijde hebben de regie. Het wordt dus een rechts-liberaal kabinet met een rood groen randje.

Laat een reactie achter