Always look on the bright site of life

Datum:13-06-2010

Always look on the bright site of life

Sinds de verkiezingen voor de Tweede Kamer afgelopen woensdag lijkt het hele land in mineur. Althans dat deel dat in de krant of op radio en TV commentaar geeft. Maar ook in mijn omgeving hoor ik veel sombere geluiden. De kiezer is onbetrouwbaar, het land in onregeerbaar, Nederland is naar rechts opgeschoven enzovoorts.

Ik word daar een beetje moe van, want aan iedere situatie zitten ook positieve kanten. Zo schoot het liedje ‘Allways look on the bright side of life’ uit Monthy Python’s The Life of Brian me te binnen.

Allways look on the bright side of life

Laten we zo eens naar het politieke landschap na 9/4 kijken.

In de eerste plaats zijn we verlost van Balkenende en Verdonk, twee op macht beluste politici die hun vermogen tot zelfreflectie geheel zijn kwijtgeraakt en niet meer in contact staan met ontwikkelingen in de samenleving. Dat is pure winst.

In de tweede plaats zijn we verlost van het christelijk moralisme van Rouvoet en Balkenende, waarbij een religieuze minderheid haar normen en waarden wilde opleggen aan een seculiere minderheid. De winkels blijven op zondag open, het Ministerie van Kind en Gezin verdwijnt evenals de neurose om bij ieder gezin achter de voordeur te willen kijken. En we zijn af van de dubbele moraal van Jack de Vries. Opnieuw winst.

De beoogde premier Rutte, is vrijgezel. Hij kan dus niet op het meest ongelukkige tijdstip door zijn vriendin naar huis geroepen worden zoals Bos en Eurlings en hij kan de huwelijkstrouw niet schenden zoals De Vries. Dat is een risico minder voor de besturing van het land.

De partij van Wilders is zo groot geworden en wil zo graag regeren, dat ze niet anders kan dan een respectabele partij een beetje rechts van het midden worden. Dat betekent dat ze extreme standpunten moet loslaten en zelf deel wordt van het establishment of veroordeeld is tot mopperen aan de zijlijn. Daarmee verliest ze haar aantrekkelijkheid voor ontevreden stemmers, dus duurt de macht van de PVV maximaal vier jaar.
Bovendien geldt voor Wilders nu het Joodse gezegde ‘ik wens u veel personeel’.
Dus we hoeven ons over die partij niet zo veel zorgen te maken.

We zijn met deze verkiezingsuitslag een gewoon land geworden waar 1/6 van de bevolking ontevreden is met zijn situatie en terugverlangt naar vroeger. En de schuld van zijn situatie geeft aan buitenlanders en de politieke elite. Dat is ergerlijk als je niet bij die groep hoort, maar het is wel normaal voor een land. Daarmee hebben we eindelijk ons zelfvermeende recht verspeeld om als Gidsland voor de wereld met opgeheven vinger alle anderen te vertellen wat ze horen te doen. Ook winst.

Er zijn nog maar zeven partijen die er toe doen (VVD, PvdA, PVV, CDA, SP, D66 en GroenLinks) van de 22 partijen die mee deden aan de verkiezingen. Dat is een overzichtelijk veld, zeker omdat die partijen op het CDA na redelijk duidelijk zijn over wat ze belangrijk vinden. Vijf van die partijen worden geleid door zeer ervaren politici, die weten hoe ze tot compromissen moeten komen.
Geen van die partijen heeft er ook maar enig belang bij dat er weer verkiezingen komen. Dus heeft iedereen belang bij een stabiele regering die niet aan gekrakeel ten onder gaat. Dat is een belangrijke basisvoorwaarde om tot een regering te komen.

Er zal de komende weken wel het spel gespeeld worden van aantrekken en afstoten, maar er komt een werkbare oplossing. En ondertussen zijn er een aantal positieve verschuivingen in het politieke landschap.
‘Allways look on the bright side of life’.

Laat een reactie achter