De avonturen van Gover en Nance (11) Transparant

Datum:10-02-2010

De avonturen van Gover en Nance (11) Transparant

Het is al een tijdje geleden dat Gover op stap was met een paar oude roeivrienden van hem. Op een van de eerste warme dagen van mei (2009) zaten de heren na enige lichamelijke inspanning op een terras aan het water met een grote pint bier en allerlei cholesterol verhogende voedingswaren. Roeien ging niet meer zo goed, maar hijsen kunnen deze middelbare heren nog als de beste.
Laten we eerst het illustere gezelschap eens aan u voorstellen (in verband met de privacy van de heren, zijn de namen gefingeerd). Jonkheer Willem Hendrik, bijgenaamd Billie Bonus, is een vooraanstaand bankier (‘vooraanstaand betekent volgens zijn maat Simon dat Billie vooraanstaat als er bonussen worden uitgedeeld), wiens eigen financiën veel beter op orde zijn dan van de bank, die hij leidt. Billie is goede maatjes met Simon Scheiding, die zijn bijnaam ontleent aan de vele wisselingen van huwelijkspartner. Zijn huidige bruid is vier jaar jonger dan zijn oudste dochter en een stuk blonder. Simon is rijk geworden in de ICT en arm van de scheidingen.
Berend Boek heet zo, omdat hij het type intellectueel is, die je met boek en pijp uit kunt tekenen. Na een kort verblijf in een commune is Berend verder alleen gebleven met zijn boeken. Hij verdient als schrijver een karige boterham. Gover en Berend zijn goede vrienden. Ze worden door de andere ex roeiers een beetje als mislukt gezien. Geen vrouwen en geen geld, dan tel je toch niet mee. Maar als je ’s middags als ‘oude vier’ als laatste in een seniorenwedstrijd geëindigd bent en nu je verdriet daarover verdrinkt, vallen de tegenstellingen weg.

Bij het achtste glas merkt Billie snedig op, dat zelfs bier niet meer transparant is tegenwoordig. De waarneming van Berend dat het glas beslagen is, gaat ten onder in bulderend gelach. Daarna ontstaat een discussie over transparantie en governance. Billie is er voor, want hoe zichtbaarder de salarissen en de bonussen van de andere bankiers zijn, hoe hoger het advies van Tower Perrin over zijn beloning uitvalt. Simon heeft er moeite mee. Doordat zijn derde ex erachter kwam hoe hoog de alimentatie van de eerste twee was, moest hij meer alimentatie betalen. Bovendien was hij blij dat de verkoopprijs van zijn ICT bedrijf indertijd niet transparant was. Berend vraagt zich af wat het woord ‘transparant’ eigenlijk betekent. Het betekent ‘doorzichtig’. Gover schiet in de lach: Dus als we volledige transparantie eisen, kijk je overal doorheen en zie je niks meer. Dat is vast niet de bedoeling’. Simon beaamt dat ‘Denk maar aan Amos Hart uit de musical Chicago’ (Simons nieuwe vrouw sleept hem van de ene naar de andere musical, dus hij is goed op de hoogte). ‘Die zingt het liedje “Mr Cellophane’ “you can look right through me”. Dat is pas transparantie’.

‘Ik houd meer van transparant, om wat er onder zit’ zegt Gover. ‘Ik was dol op die transparante blouses van Yves Saint Laurent, vooral als er een lekker stel …… onder zit’. (Gover’s taalgebruik is iets grover geworden door het bier). Simon spreekt uit ervaring: Ja, maar dat vermindert wel de houdbaarheid van wat je door die blouse heen ziet’. De heren zetten dit soort mannenpraat nog even voort, tot Berend het gesprek weer op niveau brengt.  ‘Transparantie is dus niet het juiste woord. Bij volledige transparantie zie je dus helemaal niets meer. Het gaat er dus steeds om wat je ziet als je ergens doorheen kijkt’ ‘Ja’, dat is het probleem met de banken. Als je door de eerste laag heen kijkt blijkt het een enorme gore troep te zijn. Terwijl die bankiers vanwege de bonussen zelf met hun rug naar die troep toestaan. Billie vergeet zijn adel en vliegt Gover naar de strot, maar wordt tegengehouden door Simon. Na een bitterbal en glaasje korenwijn, zijn de gemoederen weer bedaard. De heren zijn het eens. Het gaat niet om transparantie, niet om doorzicht. Nee, het gaat om inzicht. Inzicht in hoe iets in elkaar zit en hoe het opgebouwd is. Die opbouw moet logisch en begrijpelijk zijn. Berend verwoordt het met onvaste stem als volgt: ‘Transparantie of doorzicht is niets. Inzicht en begrijpelijkheid, dat is waar het bij governance om draait’.

Tevreden over zo veel inzicht bij zichzelf en met het gevoel elkaar volkomen te begrijpen, gaan de heren licht wankelend naar huis.

Laat een reactie achter