Toekomstverkenning en strategie

Datum: 23-02-2009

Toekomstverkenning en strategie

Afgelopen maanden de leergang toekomstverkenning en strategieontwikkeling gevolgd van de STG/Health Management Forum. Deelnemers aan deze leergang waren afkomstig uit zowel het veld van de gezondheidszorg als industrie en verzekeraars. De leergang gaat in op wat toekomst verkennen betekent en wat erbij komt kijken in relatie tot strategievorming. Het biedt je handvatten om invulling te geven aan het strategieproces van de gezondheidszorg en daarmee tegelijkertijd levert het ingrediënten aan voor het ontwerpen van een organisatiestrategie.
Het waardevolle van een leergang waar je met mensen uit het praktijkveld om de tafel zit, is dat je de aangeboden theorie direct in de praktijk kunt brengen. Zo is het ook gebeurd. Een van de bestuurders van een zorginstelling wilde zijn net ontwikkelde strategie tegen het theoretisch licht van de leergang gehouden. Was deze strategie van de organisatie wel toekomstbestendig. Stel je organisatie eens 10 tot 15 jaar verder voor, waar zou deze dan staan met de (technologische) kennis en ontwikkelingen die nu al bekend zijn maar nog niet gebruikt worden.
Uit de bijeenkomst kwamen boeiende en onverwachte discussies en bevindingen voort. Bijvoorbeeld, moet ik met mijn instelling niet meer naar buiten treden, is de instelling niet te bescheiden, bouwt het niet teveel voort op de dingen die men al deed, wat doen we met onze specifieke (technologische) kennis als we deze in verbinding brengen met de nieuwste technische ontwikkelingen. Dit wetende, welke weg moeten we als instelling dan inslaan. En, blijven we dan nog wel de dingen doen die we nu doen of moeten we in het licht van de nieuwe bevindingen juist niet nu al andere strategische keuzes maken. Strategische keuzes op het gebied van commerciële activiteiten, technologie, waarde en kennis van de organisatie nationaal en internationaal assertiever positioneren.
Deze voor mij nieuwe ervaring leerde me weer eens hoe belangrijk toekomst verkennen is en hoe je dit kunt gebruiken in de context waarin instellingen opereren en welk belang het kan hebben voor de continuïteit van de organisatie.

Laat een reactie achter