Vlammend bestuur in een bureaucratische wereld

Datum: 24-02-2009

Vlammend bestuur in een bureaucratische wereld

Als bestuurder heb je een toekomstvisie nodig. Het mooiste is als dat een inspirerende visie is. Zonder een inspirerende visie is er geen pull in de organisatie. De organisatie heeft geen brandpunt en weet niet waar ze naar op weg is. Toch is het geen sinecure om een goede visie neer te zetten.

Mijn stelling is dat veel visies op de websites slappe aftreksels zijn van het vuur wat nodig is om verandering tot stand te brengen. Maar daar begint het natuurlijk wel mee! Je moet een visie voelen, ruiken en uitademen. Dat is tenminste hoe ik er langzamerhand over ben gaan denken. Er zijn maar heel weinig medewerkers die zich herkennen in een academisch gevormde visie (heb ik in de loop van de tijd steeds weer opnieuw gehoord).
Maar als je de visie moet kunnen voelen, dan betekent dat iets voor de performance van de bestuurder en de managers die hun visie willen realiseren.

Een tendens is dat de besturing van organisaties in de gezondheidszorg steeds technocratischer wordt. Dat helpt volgens mij niet om inspirerende toekomstvisies te realiseren. Gewoon omdat medewerkers er moe van worden. Wat is dan het lonkend perspectief? Dat is genuanceerd. Er wordt steeds meer externe verantwoording gevraagd, dus het is logisch dat managers zich daar ook steeds meer op gaan richten. Technocratische managers lijken zich moeizaam te verhouden tot inspiratie, zingeving en het geven van verantwoordelijkheid. Deze laatste zaken heeft de bestuurder nodig om te zorgen dat de toekomstvisie gerealiseerd wordt. Ik heb hier al eerder op verschillende manieren over geschreven, maar blijkbaar blijft het mij bezighouden. Benieuwd wat anderen vinden.

 

Laat een reactie achter