Omgaan met weerstand bij belangen en posities

Datum: 20-02-2009

Omgaan met weerstand bij belangen en posities

Soms is het lastig om te doorgronden dat weerstand tegen een verandering te maken heeft met persoonlijke belangen. Het duurt dan even voordat je het door hebt. Geschade individuele belangen die het gevolg zijn van demotie of ontslag liggen voor de hand. Maar hoe kom je erachter dat iemand heel negatief reageert, omdat hij bang is niet meer tussen de middag zijn hond uit te kunnen laten? Of dat iemand ervaart dat haar positie uitgehold wordt – en dit niet uitspreekt.(De angst voor) Schade aan individuele belangen en posities is een veel voorkomende oorzaak van weerstand. En lang niet altijd zichtbaar of expliciet gemaakt. Daarbij valt ook te denken aan (individueel) verworven rechten die bilateraal verkregen zijn bij een vorige bestuurder. Er wordt vaak wat beschroomd over gedaan omdat ze onderlinge verhoudingen op spanning kunnen zetten. Er zit iets geheims of ‘smoezeligs’ aan.

In feite is er niets mis met individuele belangen. Ieder mag voor zichzelf opkomen. Het wordt lastiger als individuele belangen tegenstrijdig zijn met organisatiebelangen. Hoe kom je daaruit? Opleggen kan je proberen maar 9 van de 10 keer schiet je daarmee niets op. Het beste werkt onderhandelen en zo nodig ruilen. Als jij dit ……dan ik (of de organisatie) dat……… Zonder beider gezichtsverlies ben je er het snelste uit.

Aan dat onderhandelen gaat vooraf het goed inventariseren van de belangen en de posities. En dat brengt me op 3 tips:

1. Als tegen sputteren niet goed verklaard kan worden door argumenten, denk dan aan belangen en posities die zich onder de oppervlakte bevinden.

2. Respecteer belangen en posities als een gegeven situatie; ga geen machtsspel aan.

3. Onderhandel en ruil met betrokkenen totdat er een werkbare oplossing is.

Laat een reactie achter