Ongenuanceerd

Datum: 25-01-2009

Ongenuanceerd

Als het over salarissen in de gezondheidszorg gaat, is in de media iedere nuance zoek. Gisteren kopte NRC/Handelsblad ‘Goudomrand onderpresteren met publiek geld’ met als onderkop ‘Verdubbeling van topinkomen ambtenaren en semiambtenaren volledig terug te voeren op de zorgsector’. In de eerste zin staat dat 2000 ambtenaren in 2007 meer verdienden dan de minister.

Fout: de gezondheidszorg is geen publieke sector (zie mijn weblog van 28 september 2008) en mensen die werken in de zorg zijn (op UMC’s en GGD’s na) geen ambtenaren. Verderop in het artikel staat wel dat ziekenhuizen op afstand van de overheid staan en hun eigen salariscode moeten hebben. Maar die code wordt vervolgens door hoogleraar Antoine Jacobs volledig gekraakt. Daarbij gaat hij voorbij aan de stappen die NVTZ en NVZD in 2008 hebben gezet. Zie mijn weblog van 28 augustus 2008. Het artikel gaat daar wel op in, maar ook dat kraakt Jacobs omdat er nog niet besloten is als ‘de gebruikelijke vertragingstactiek’. Ja, als je zo naar alles kijkt, dan gebeurt er nooit iets goed en zijn alle bestuurders boeven. Volgens mij zijn we op de goede weg en getuigt het niet van goede smaak om op basis van cijfers uit 2007 alle initiatieven uit 2008 met de grond gelijk te maken.

De rest van het artikel gaat niet over de salarissen, maar over de afvloeiingsregelingen die in 2007 getroffen zijn. Daar kun je van alles van vinden, maar ook hier zie ik een kentering. De ontslagvergoeding is inmiddels in alle sectoren teruggebracht tot maximaal een jaarsalaris en ook de kantonrechterformule is aangepast. De voorstellen van NVZD/NVTZ zijn ook veel soberder dan de oude regelingen. Veel bestuurders hebben nog een oude regeling in hun arbeidsovereenkomst staan. Als die in de komende jaren vertrekken gelden de oude spelregels, want die kun je niet zomaar veranderen. Dat wordt nogal eens vergeten. We zullen dus nog wel een paar keer hoge vergoedingen zien in de toekomst.

Ik vind het echter niet juist om te spreken over te hoge salarissen en de bewijslast daarvan dan te zoeken in hoge ontslagvergoedingen. Dat zijn toch echt twee verschillende zaken. Wat de salarissen betreft zien we in alle sectoren, ook in de zorg een voorzichtige tendens naar beneden. Een beetje meer nuance over de bestuurderssalarissen in de zorg kan geen kwaad.

Laat een reactie achter