Projecten leiden, balans in een driehoeksverhouding? (2)

Datum: 22-09-2008

Projecten leiden, balans in een driehoeksverhouding? (2)

In vervolg op mijn blog van gisteren, kom ik terug op het thema projecten leiden.

Binnen de eerder genoemde factoren in de driehoeksverhouding (zie figuur vorige blog) is het de kunst het project tot een goed einde brengen. De onderlinge afhankelijkheid van de factoren is groot. De éne factor kan niet zonder de andere. Maar de werkelijkheid is altijd weerbarstiger constateerden wij in het gesprek. De evenredige verhoudingen in de driehoek zijn in de praktijk zelden aanwezig. Zo kun je een project technisch prima opzetten (bv Prince 2) maar bij het ontberen van een kundige projectleider of een goede contextanalyse is het project gedoemd te mislukken. Of worden de resultaten gedeeltelijk of niet binnen de gestelde termijnen gehaald. De algemene ervaring die we met elkaar deelden is dat van de drie factoren, leiderschap de meest doorslaggevende factor is. Het is ook niet voor niks dat in de vele literatuur over projectmanagement er altijd uitgebreid wordt stilgestaan bij de rol van de projectleider. De rol van de projectleider is essentieel maar moet passend zijn met de opdracht en de context waarbinnen de opdracht moet worden uitgevoerd. Het is voor de opdrachtgever de kunst de juiste projectleider te vinden en voor een potentiele projectleider zichzelf af te vragen of hij de juiste man/vrouw op de juiste plaats is.

Mocht u ooit eens project gaan leiden, test uzelf dan eens op wat voor soort leider u bent (bv maak eens verbinding met de verandervisie van De Caluwé en doe de kleurentest of doe de leiderschapstest van Quinn) en zet dat af tegen de omgeving waar het project moet gaan plaatsvinden. Is er een match, succes met de uitvoering van het project. Zo niet of bij twijfel, vraag uzelf af of u de juiste projectleider bent voor dit project. En een advies voor de opdrachtgevers, mocht u een projectleider op het oog hebben, laat hem of haar eens een test over leiderschapskenmerken doen. Bespreek gezamenlijk de uitkomst van de test en u weet of u de juiste man/vrouw op de juiste plaats heeft.

Een evenredige balans in de driehoeksverhouding, voor zover daar ooit sprake van kan zijn, is niet aan de orde. Waar het omgaat is de juiste verhoudingen tussen de drie factoren te vinden die passend is voor de opdracht. Mocht u hier meer over willen weten, mijn collegae Elsbeth Reitsma en Ilona van Meegen houden met enige regelmaat een cursusmiddag over de essenties van het projectmanagement.  Geïnteresseerd, kijk met op onze website (www.c3am.nl) voor een aankondiging.

Laat een reactie achter