Gegevens uitwisselen tussen dokters: Meneer, dat moet u zelf regelen
Datum: 13-12-2008
Gegevens uitwisselen tussen dokters: Meneer, dat moet u zelf regelen
Ik had een aandoening, waarvoor ik een medisch specialist moest bezoeken. Afgelopen week was er een herhalingsconsult. (Ik ben overigens genezen verklaard.) Omdat mijn bloedwaarden belangrijk zijn voor het beoordelen van de situatie, had ik bedacht mijn bloed ruim voor het bezoek aan de specialist te laten controleren.
Daar had die specialist (waar ik overigens zeer tevreden over ben) niet zelf aan gedacht. Dus moest ik via de huisarts regelen dat mijn bloed werd onderzocht. De assistent hield dat eerst af, maar de volgende dag kon ik toch zo’n formulier ophalen en dus mijn bloed laten prikken. De huisarts had keurig de te onderzoeken parameters aangekruist, maar ze had niet op het formulier gezet dat er een kopie van de uitslag naar de medisch specialist moest. En daar was het toch allemaal om begonnen.
Ons regionale ziekenhuis fungeert ook als huisartsenlaboratorium. Medewerkers van het ziekenhuis (in bedrijfskleding van het ziekenhuis) nemen –ook in mijn dorp- op prikposten het bloed af. Naïef als ik ben, dacht ik dat ik op die prikpost wel kon vragen of er een kopie van de uitslag naar de specialist gestuurd kon worden. Diens naam staat immers op het ponsplaatje.
Dat had ik gedacht. De overigens vriendelijke prikmevrouw schoot meteen in de stress, gelukkig nadat de naald uit mijn arm was. ‘Meneer, daar kunnen we niet aan beginnen. Dat moet u zelf maar regelen. Die specialisten en die huisartsen weigeren met elkaar samen te werken. En dan moeten wij de problemen maar oplossen. Als ze alle twee de informatie nodig hebben, dan beschouwen we dat als twee aparte aanvragen, die we apart behandelen’. Ik heb jammer genoeg niet gevraagd of ze dan ook de dubbele hoeveelheid bloed afnemen, maar ik denk het wel.
De mevrouw gaf aan hoe ik het zelf kon regelen en zo is het gegaan. Heel ouderwets. Ik heb de huisarts gebeld, een kopie van de uitslagen opgehaald en die zelf meegenomen naar de specialist. Die heeft de uitslagen vervolgens met de hand in zijn dossier geschreven.
De gang van zaken is te meer paradoxaal omdat bij het vorige bezoek aan de specialist deze via twee muisklikken tot 3 jaar terug mijn bloedtests kon inzien, die waren aangevraagd door de huisarts en uitgevoerd door het ziekenhuislaboratorium. Het is dus geen technisch probleem, maar een coördinatieprobleem.
Hoezo elektronisch patiëntendossier en digitale uitwisseling tussen professionals. Leve de assertieve patiënt.