Rokjesdag en tenendag

Datum: 05-05-2008

Rokjesdag en tenendag

Rokjesdag, is de dag in het voorjaar, dat vrouwen en meisjes voor het eerst hun jeans en laarzen in de kast laten en met rokje en (witte) blote benen zich op straat begeven. Meestal is het nog veel te koud voor blote benen, maar het voorjaar nadert en veel vrouwen zijn optimistisch van aard. Dus wagen ze zich met negen graden en voor het eerst in lente outfit op straat. Martin Bril schrijft er ieder jaar vertederend over in zijn column in de Volkskrant. Zeker dit jaar als zijn beide dochters zich aan rokjesdag wagen.

Helaas is er ook een mannelijke (en tamelijk onsmakelijke) variant van rokjesdag.Uit eigen onderzoek blijkt dat die variant ongeveer tien dagen na rokjesdag zich manifesteert. Ik noem dat tenendag. Dat is de dag, waarop jongens en mannen met ernstige aanleg voor obesitas ineens besluiten om in T-shirt en bermuda de straat op te gaan. Nu ziet bijna iedere man er lullig uit in een bermuda, maar een te lange slobberende bermuda onder een verwassen T-shirt over een bierbuik, is echt geen gezicht. Wat zich daaronder afspeelt is echter nog erger. Spierwitte, zwaar behaarde te dikke kuiten en onverzorgde voeten gestoken in sandalen. Weinig mannen hebben geschikte voeten voor sandalen, maar deze bevolkingsgroep al helemaal niet. Kalknagels, zwarte randen, jubeltenen, het is dramatisch op welke voet de Nederlandse man leeft. Maar het is nog dramatischer dat hij die ellende open en bloot aan een ander toont. Afgelopen weekend was het weer zover. De Nederlandse man (niet de Nederlandse heer en de Nederlandse kerel, maar soms vraag je je af of die nog bestaan) toont zijn ware aard en gaat volstrekt ongegeneerd met gruwelijke blote tenen de straat op. Waar rokjesdag nog iets blijmoedigs heeft, wordt een mens zeer zwaarmoedig van tenendag.

Ik ben al niet zo vaak trots op Nederland, maar op dit soort dagen voel ik mij zeer ongemakkelijk dat ik de Nederlandse identiteit deel met dit ‘voetvolk’. Ik hoop niet dat dit de identiteit is die Balkenende en Verdonk willen opdringen aan nieuwe bevolkingsgroepen, maar ik vrees het ergste (ex premier Kok droeg regelmatig sandalen –wellicht zelfs met geitenwollen sokken-; Balkenende verdenk ik er ernstig van). Het lijkt me in ieder geval niet verstandig ‘tenendag’ in de inburgeringcursus op te nemen.

Laat een reactie achter