Kijken we wel genoeg naar de toekomst?

Datum: 27-11-2007

Kijken we wel genoeg naar de toekomst?

Waar staat de gezondheidszorg over tien jaar? Waar staat mijn gezondheidszorg instelling dan? Ziet de zorg er dan nog net zo uit, of heel anders? We zeggen voortdurend tegen elkaar dat de ontwikkelingen snel gaan en dat je moet bijblijven. De vraag komt op wat we dan doen om bij te blijven. En nog beter, we willen natuurlijk niet alleen maar bijblijven. Veel van ons willen leidend zijn. Wat is eigenlijk een leidend bedrijf? Zullen de leidende bedrijven van vandaag ook de leidende bedrijven van morgen zijn? Waarin moet je dan leidend zijn? Stel je bent raad van toezicht van een instelling voor mensen met een verstandelijke beperking en je zoekt een nieuwe bestuurder. Waar zoek je dan naar?

Ik durf er wat om te verwedden dat de kenmerken van het profiel dat door de meeste raden van toezicht wordt opgesteld voor een werving niet overloopt van de wens tot innovatie en vernieuwing. Dat is immers riskant! In het voorjaar hebben wij bij C3 als groep een gesprek gevoerd met Rene van Horen van bureau Oorzaak. Rene is trendwatcher. Hij adviseert de raden van bestuur van de top 100 van Nederlandse bedrijven. Het is fantastisch om Rene te horen praten. Hij projecteert gebeurtenissen van nu naar de toekomst en kleurt die toekomst in. Hij heeft beelden over hoe de wereld er over vijftig tot honderd jaar uitziet. Veel technische ontwikkelingen die nu in de kinderschoenen staan zijn dan tot wasdom gekomen. Alle technische ontwikkelingen die we nu zien zijn in het tijdsperspectief van de ontwikkeling van onze planeet tot stand gekomen in de laatste minuten. Die technische ontwikkeling is aan het accelereren. De raad van bestuur zou een belangrijk deel van haar tijd moeten besteden aan het waarnemen, interpreteren van deze ontwikkelingen en het vormen van een gezamenlijke visie binnen het bedrijf.

Is dat dan niet zo? Houden raden van bestuur zich niet voldoende bezig met de toekomst? Onderzoek laat zien dat het topmanagement zich gemiddeld genomen maar beperkt (3% van de besteedbare tijd) bezighoudt met deze wijze van taakuitoefening. (Hamel & Prahalad, competing the future).

Laat een reactie achter