Zorgcoöperatie Nederland: het echte alternatief voor samenwerken in de zorg

Datum: 31-03-2008

Zorgcoöperatie Nederland: het echte alternatief voor samenwerken in de zorg

Vorige week woensdag keer de coöperatie, die we als opvolger van De Open Ankh hebben opgericht een nieuwe naam: Zorgcoöperatie Nederland. Marjolein berichtte daar al over.
Met John Verrijk en John Hopman mag ik als interim raad van bestuur deze organisatie op de kaart zetten. Marjolein Fermie ondersteunt ons daarbij heel intensief als interim-bestuurssecretaris. We moeten keihaard werken om Zorgcoöperatie Nederland te ontwikkelen, maar we hebben ook heel veel plezier met elkaar. En dat kunnen heel veel raden van bestuur niet zeggen.

Ik ben blij met de naam en de uitstraling. We kregen er op 26 maart veel complimenten over. Nu eens geen samentrekking van allerlei begrippen of een Latijnse of Bijbelse naam. Gewoon een Nederlandse naam, die zegt waar we voor staan. Uiteraard wel een naam met pretenties. Er kan maar één ‘Zorgcoöperatie Nederland’ zijn, dus als je die naam kiest zeg je dat je het coöperatieve samenwerkingsverband van zorgorganisaties wil zijn. Dat gaan we waarmaken. Leest u de plannen van Zorgcoöperatie Nederland op onze website.

De keuze voor de coöperatieve vorm is zo’n inval, waar je groot succes mee blijkt te hebben. Toen ik anderhalf jaar geleden nadacht over de vorm, die de vernieuwde samenwerking van de Open Ankh stichtingen zou kunnen hebben, kwam het idee van de coöperatie spontaan op. Dat is een goede manier om samen te werken zonder in allerlei fusieproblemen terecht te komen. En het is een manier om de zorg klein te organiseren, maar groot te ondersteunen. Ik kreeg de leden gelukkig snel mee. Nu staat die coöperatie als een huis en is zij een voorbeeld voor anderen. Dat is goed om te zien.

De Tweede Kamer blijft angstig voor fusie. De NMa heeft haar eisen voor fusie per 1 januari jongstleden verscherpt. Minister Klink heeft de RVZ om advies gevraagd over de bereikbaarheid van zorgvoorzieningen, omdat hij vreest, dat door nog meer fusie er onvoldoende zorgvoorzieningen voor burgers komen. Volgens mij is die vrees ongegrond, maar dat is een ander verhaal. Het succes van onze coöperatie laat zien dat er andere –succesvolle- manieren te zijn om de voordelen van de grote schaal te bereiken zonder de nabijheid van zorg geweld aan te doen.

Laat een reactie achter