Perfecte onnut

Datum: 20-03-2008

Perfecte onnut

Gisteravond las ik de mededelingen van de gemeente in ons lokale krantje om te zien of er geen bouwvergunningen in onze omgeving zijn aangevraagd. Je weet maar nooit.
Ik stuitte op een paar belangwekkende besluiten van het college van B&W. Op 13 maart heeft het college vergunningen afgegeven voor een aantal evenementen op zaterdag 15 maart. De lammetjesdag bij de schaapskooi, de muziek in het centrum en huis- aan huis verkoop van eieren door de korfbalvereniging hebben allemaal vergunning gekregen.
Onder deze lijst vergunningen staat dat belanghebbenden binnen zes weken na de dag van het besluit bij B&W een gemotiveerd bezwaarschrift kunnen indienen tegen deze besluiten.

Voorwaar een voorbeeld van een perfect werkende democratie. Er kan volgens de juiste procedures bezwaar gemaakt worden tegen het overheidshandelen. Zo hoort het in een beschaafd land.

Maar wat een onnuttige procedure. De bezwaartermijn loopt tot 24 april. Pas daarna zal een ambtenaar de bezwaren in behandeling kunnen nemen en zal het college kunnen besluiten. Laten we veronderstellen dat de gemeente snel is en daar zes weken voor neemt. Dan krijgt de indiener van het bezwaar begin juli antwoord op zijn bezwaar. Stel dat het bezwaar wordt erkend. Dan heeft de handeling, waartegen bezwaar is gemaakt inmiddels 12 weken geleden plaatsgevonden. En dan? Wordt de vergunning alsnog ingetrokken en krijgt de straatmuzikant een boete wegens vergunningloos spelen? Stelt de gemeenteraad een onderzoek in? Krijgt de bezwaarmaker een forse schadevergoeding?

Natuurlijk gebeurt er niets. Als er al iemand de moeite neemt om bezwaar te maken, dan zal de gemeente dat bezwaar of ongegrond verklaren of afwijzen. De hele procedure levert dus niks op.

Op dit soort momenten vind ik Nederland een prachtig land. Het is toch geweldig dat we het nutteloze perfect organiseren. Het is alleen een beetje jammer dat het niet zo goed lukt om het nuttige ook goed te organiseren. Maar je kunt niet alles hebben in het leven.

Laat een reactie achter