Mes en vork

Datum: 13-01-2008

Mes en vork

In mijn weblog van 11 januari schreef ik dat je met mes en vork kunt leren eten. Dat blijkt nog niet zo makkelijk. Het verhaal gaat dat Amerikaanse spionnen, die in Duitsland gedropt moesten worden, veel moeite hadden dat te leren.
Zoals u weet, eten Amerikanen met de vork in de rechterhand en de linkerhand rustend op de tafel. Dat schijnt moeilijk af te leren te zijn. De spionnen konden perfect Duits leren spreken, ze konden leren zich te gedragen als Duitse officieren, ze brachten de Hitler-groet perfect. Maar eten met mes en vork lukte dus minder goed. Het schijnt dat een paar spionnen door hun manier van eten door de mand gevallen zijn.

Als je het niet van jongs af aan leert is eten met mes en vork dus ook niet makkelijk te leren. Dat lijkt ook te gelden voor de correcte manier om wijn te drinken. Een wijnglas moet je bij de steel vasthouden en niet bij de kelk. Als je de kelk vasthoudt, wordt de wijn te warm en het glas vet, waardoor je de kleur van de wijn niet meer goed ziet. Bij cognac is dat anders, die wordt vaak iets te koud geserveerd en moet met de hand opgewarmd worden. Daarom heeft een cognacglas ook een brede kelk en een korte steel en een wijnglas een smallere kelk en een lange steel.

Er zijn veel mensen die dit niet weten of althans niet doen. Mij doet het altijd een beetje pijn als ik een mooie wijn in een goed gepolleerd glas schenk en mijn gast pakt plomp de kelk van het glas met de volle hand vast. Als hij of zij dan ook nog direct een grote slok neemt zonder te ruiken of te proeven, word ik daar niet erg gelukkig van. In restaurants zie ik het ook vaak gebeuren. Ik heb de indruk dat vrouwen vaker de kelk vast pakken dan mannen, maar dat heb ik niet wetenschappelijk onderzocht. Helaas weet onze kroonprins ook niet hoe het hoort, want laatst zag ik een foto, waarin Willem Alexander bij een staatsdiner zijn glas verkeerd vast had.
Misschien moet je voor de juiste manier van wijn drinken ook wel talent hebben.

Laat een reactie achter