Het verschil maken!
Datum: 13-11-2007
Het verschil maken!
Meer ervaringen uit de States t.a.v. het Planetree concept. Maar eerst een andere ervaring waar ik u graag deelgenoot van wil maken. Net weer terug uit de States, nu na het lopen van de NewYork marathon. Deze marathon wordt onder de marathonlopers gekwalificeerd als “die moet je gelopen hebben”. Wat deze marathon zo special maakt is de verbondenheid die de bevolking van NewYork heeft met deze loop. Meer dan 2 miljoen mensen staan langs de kant om de lopers aan te moedigen. En als loper merk je dat! De uitbundige aanmoedigingen dragen je bijna naar de finish, en ik verzeker u dat als na 30 kilometer je benen te kennen geven dat het zo wel genoeg geweest is, dat dat het verschil maakt.
Een mooi bruggetje naar het verschil maken in de zorg. Een van de zaken die mij tijdens de Planetree werkbezoeken opvielen (zie vorige blog)was dat de bestuurders van de instellingen sterk extern georiënteerd waren. Men heeft veel oog wat er in de omgeving gebeurt en vindt daarmee aansluiting bij de lokale gemeenschappen. De relaties c.q. de verbondenheid met gemeenten, bedrijven en ook particulieren in de directe nabijheid van de instelling vertalen zich in vrijwilligerswerk, sponsering en of volledige financiering van initiatieven binnen de instelling. Dat kan b.v. zijn de financiering van het inrichten van een paviljoen, kunstobjecten of ondersteuning van kwaliteitsprojecten.
In de hal van de zorginstelling is er altijd wel ergens een wand waar alle plaquettes hangen waarop de donateurs bedankt worden.
Hoe anders is dit nog in Nederland, waar de bestuurders over het algemeen intern georiënteerd zijn en de burger nog steeds sterk leunt op de overheid. We zijn aardig verwend in onze verzorgingsstaat. Het is een soort warm bad waarvan men echter nog onvoldoende in de gaten heeft dat het warme water niet meer oneindig kan worden aangevuld. De kosten van de gezondheidszorg blijven stijgen en de huidige manier van bekostiging lijkt eindig. Ook de efficiëntie- en effectiviteitsslagen zijn een keer eindig.
Willen we de gezondheidszorg op een hoog niveau houden, dan zullen naar mijn mening de bestuurders meer creativiteit aan de dag moeten leggen en meer in zijn omgeving rondkijken. De burger zal meer eigen verantwoordelijkheid moeten nemen. Beiden kunnen niet blijven verwijzen naar de overheid.
Deze oplossingsrichting van eigen verantwoordelijkheid van de burger/patiënt zal meer kunnen worden gestimuleerd en benadrukt, zowel door de overheid als de sector. Naar mijn mening kan dat door de burgers/patiënten meer op te zoeken, verbinding te maken en te betrekken bij wat er in de zorginstelling allemaal speelt. Op deze wijze stimuleer je solidariteit in de naaste omgeving van de zorginstelling en kan de kwaliteit van zorg gegarandeerd blijven. De omgeving(burger) kan zo het verschil maken!