Topinspiratie

Datum: 29-02-2008

Topinspiratie

detail_cho_oyu_co_0080.JPG

Tijdens veranderingsprocessen in organisaties ben je soms op zoek naar personen die in staat zijn het beste uit zichzelf te halen. Die in staat zijn teams of een organisatie op sleeptouw te nemen. Het kost soms even tijd, je moet zoeken, maar mijn ervaring is dat deze personen altijd in een organisatie aanwezig zijn.

Het zijn vaak mensen met een ambitie of een droom en een passie voor hun vak.  Mensen die iets willen en dat trachten te realiseren.  Inspiratie of geïnspireerd worden is vaak een belangrijke aanleiding. Een metafoor als het beklimmen van een berg kan een inspiratiebron zijn. Katja Staartjes, een oud collega  uit het UMC Utrecht, heeft hierover onlangs een prachtig boek geschreven. Zij vertelt over hoe zij haar droom heeft waargemaakt en als eerste Nederlandse vrouw de top van de Mont Everest heeft bereikt.

Die levenslessen heeft zij nu aan het papier toevertrouwd zodat ieder daar nu door geïnspireerd kan worden en haar ervaringen kan herkennen of daarvan kan leren.  Alle thema’s die je in je leven kunt tegenkomen om je ambitie waar te maken komen aan de orde. Evenzo zijn deze thema’s ook heel goed te vertalen naar veranderprocessen in organisaties.

In haar boek begint zij met dromen, kiezen, route uitzetten, van start gaan, bijsturen en mijlpalen zetten. Maar ook loslaten, teamspel, elkaar helpen, leiderschap en omgaan met tegenslagen komen aan de orde. Zij schrijft op een aanstekelijke en doorleefde wijze waarbij de tekst nog begeleid wordt door prachtige foto’s.  Nu geen wetenschappelijke verhandeling over ambities waarmaken of hoe een veranderproces in te gaan, maar een levensles die letterlijk boekdelen spreekt. Een aanrader.
Katja Staartjes “TOPinspiratie, levenslessen van een bergbeklimmer”.

Laat een reactie achter